MORAMO pruža punu podršku štrajku poštara

Zeleno-leva koalicija MORAMO pruža punu podršku štrajku poštara. Svi radnici i radnice moraju imati sigurne ugovore i dostojanstvene zarade, a javna preduzeća moraju poslovati profesionalno i efikasno, društveno odgovorno i u skladu sa javnim interesom.

Stanje u Pošti je loše. Ovo javno preduzeće, koje je od strateškog značaja za naše društvo, aktuelna vlast gura u ambis. Radnice i radnici su angažovani putem nesigurnih ugovora o privremenim i povremenim poslovima, a njihove zarade kreću se oko 40.000 dinara. Zarade poštara danas su ispod nivoa minimalne potrošačke korpe i nisu dovoljne da zadovolje njihove osnovne egzistencijalne i socijalne potrebe.

Istovremeno, vladajuća partija u ovom javnom preduzeću nemilice zapošljava svoje kadrove. Umesto da se obezbede adekvatni uslovi rada za ljude koji svakodnevno pružaju usluge stanovništvu Srbije, Pošta, na čijem čelu sedi Zoran Đorđević, nekadašnji ministar rada, koristi sredstva za namirivanje partijskih uposlenika.

Zato moramo svi da podržimo zahteve poštara u štrajku. Oni zahtevaju da im se plate povećaju za 17 odsto, da se zaposleni koji dve ili više godina rade na određeno prime u stalni radni odnos, te da se radnicima sa najnižom zaradom isplati jednokratna solidarna pomoć u iznosu od 20.000 dinara.

U pitanju je minimum dostojanstva koji mora biti obezbeđen radnicama i radnicima koji svakodnevno opslužuju građane i građanke Srbije.
Koalicija MORAMO se zalaže za potpuno ukidanje ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Ovi ugovori su štetni po radnike i radnice i neustavni su jer uskraćuju ljudima osnovna prava kao što su pravo na plaćen prekovremeni rad, bolovanje i odmor. Svako ko radi ima pravo na ugovor o radu koji mora biti zaključen na neodređeno nakon 12 meseci.

Koalicija MORAMO se zalaže i za podizanje minimalne cene rada. Ovo danas postaje prioritet kako bi se uhvatio korak sa talasom inflacije koji u najvećoj meri pogađa ljude sa najnižim primanjima, poput zaposlenih u Pošti. Poslednje, ali ne i manje važno, koalicija MORAMO zalaže se za omogućavanje uvida javnosti u poslovanje svih javnih preduzeća i strogu kontrolu nad raspolaganjem našom zajedničkom imovinom i sredstvima.

Prekinućemo sa tradicijom uhlebljivanja partijskih kadrova, koji su za svoj nerad debelo plaćeni iz zajedničke kase.

You May Also Like

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *