MORAMO pruža punu podršku štrajku poštara

Zeleno-leva koalicija MORAMO pruža punu podršku štrajku poštara. Svi radnici i radnice moraju imati sigurne ugovore i dostojanstvene zarade, a javna preduzeća moraju poslovati profesionalno i efikasno, društveno odgovorno i u skladu sa javnim interesom.

Stanje u Pošti je loše. Ovo javno preduzeće, koje je od strateškog značaja za naše društvo, aktuelna vlast gura u ambis. Radnice i radnici su angažovani putem nesigurnih ugovora o privremenim i povremenim poslovima, a njihove zarade kreću se oko 40.000 dinara. Zarade poštara danas su ispod nivoa minimalne potrošačke korpe i nisu dovoljne da zadovolje njihove osnovne egzistencijalne i socijalne potrebe.

Istovremeno, vladajuća partija u ovom javnom preduzeću nemilice zapošljava svoje kadrove. Umesto da se obezbede adekvatni uslovi rada za ljude koji svakodnevno pružaju usluge stanovništvu Srbije, Pošta, na čijem čelu sedi Zoran Đorđević, nekadašnji ministar rada, koristi sredstva za namirivanje partijskih uposlenika.

Zato moramo svi da podržimo zahteve poštara u štrajku. Oni zahtevaju da im se plate povećaju za 17 odsto, da se zaposleni koji dve ili više godina rade na određeno prime u stalni radni odnos, te da se radnicima sa najnižom zaradom isplati jednokratna solidarna pomoć u iznosu od 20.000 dinara.

U pitanju je minimum dostojanstva koji mora biti obezbeđen radnicama i radnicima koji svakodnevno opslužuju građane i građanke Srbije.
Koalicija MORAMO se zalaže za potpuno ukidanje ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Ovi ugovori su štetni po radnike i radnice i neustavni su jer uskraćuju ljudima osnovna prava kao što su pravo na plaćen prekovremeni rad, bolovanje i odmor. Svako ko radi ima pravo na ugovor o radu koji mora biti zaključen na neodređeno nakon 12 meseci.

Koalicija MORAMO se zalaže i za podizanje minimalne cene rada. Ovo danas postaje prioritet kako bi se uhvatio korak sa talasom inflacije koji u najvećoj meri pogađa ljude sa najnižim primanjima, poput zaposlenih u Pošti. Poslednje, ali ne i manje važno, koalicija MORAMO zalaže se za omogućavanje uvida javnosti u poslovanje svih javnih preduzeća i strogu kontrolu nad raspolaganjem našom zajedničkom imovinom i sredstvima.

Prekinućemo sa tradicijom uhlebljivanja partijskih kadrova, koji su za svoj nerad debelo plaćeni iz zajedničke kase.

You May Also Like

Da li je Šapić kupio jedanaest televizora za svoj kabinet novcem građana Beograda?

Samo ludaci i kriminalci mogu da prodaju Genex

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.