Marković: Moramo da menjamo politike koje degradiraju radna prava domaćih i stranih radnika

Poslednjih godina svedoci smo značajnog povećanja broja migrantskih radnika u Srbiji kao jedne od posledica kontinuiranog gaženja radnih prava i spuštanje cene rada u Srbiji. Veliki broj stranih radnka je, kao i veliki broj domaćih radnka, angažovan na „crno”, odnosno bez radnih dozvola usled čega su im mnoga prava uskraćena. U nekim slučajevima se čak ispunjavaju i uslovi za preispitivanje postojanja trgovine ljudima.

Stotine radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji fabrike kompanije Linglong u Zrenjaninu je samo jedan od primera koji pokazuju loše stanje stvari. S pravom se postavlja pitanje da li Srbija postaje robovlasnička država? Koja je odgovornost države za ove tendencije? Da li su u ovom, ali drugim slučajevima zakazale inspekcije rada, tužilaštva i sudovi?

Istovremeno, broj tražioca azila je relativno mali uprkos tome što se Srbija nalazi na takozvanoj Balkanskoj ruti kojom prolazi veliki broj izbeglica iz Afrike i Azije. Razlog leži u tome što Zapadna Evropa predstavlja primarnu destinaciju ekonomskih migranata i izbeglica usled boljih uslova za život, baš kao i u slučaju značajnog broja srpskih radnika koji su emigrirali prethodnih decenija. Osim toga, izbeglice se suočavaju sa brojnim teškoćama kada stupe na teritoriju naše zemlje, dok je sam proces dobijanja azila dug i komplikovan.

Prema mišljenju stručnjaka, zakoni koji se donose podstiču poslodavce da angažuju jeftinu i nezaštićenu radnu snagu što će doprineti još masovnijem „uvozu” radne snage, ali i daljem odlasku domaćih radnika koji se i sami suočavaju sa degradacijom radnih prava. Šta je alternativa?

Alternativa je potpuna promena ekonomske politike koja će umesto stimulisanja stranih direktnih investicija i eksploatacije radnika fokus usmeriti na radnička prava sa stimulisanjem ućešća radnika u sindikalnoj borbi i povećanjem životnog standarda.

Politička platforma Solidarnost u okviru koalicije Moramo nudi rešenje dugogodišnjeg problema degradacije radnih prava u Srbiji, tako što nudi jasnu strategiju za otklanjanje nagomilanih problema. Mi moramo da promenimo ekonomsku sliku Srbije, jer umesto nas to nema ko da uradi. Radnici moraju biti zaštićeni i Zakon o radu mora biti u korist radnika, a ne poslodavca.

Mi smo odlučni da se suprotstavimo svim negativnim tendencijama koje su prisutne u oblasti radnog zakonodavstva, i izražavamo spremnost da se sa njima uhvatimo u koštac. Previše vremena je izgubljeno čekajući da se stvari same od sebe promene. Umesto toga, dobili smo robovlasničku državu, koju evropski parlamentarci otvoreno kritikuju zbog kršenja prava radnika. Mi to možemo i moramo. I zato glas 3. aprila za koaliciju Moramo, predstavlja i glas za veća prava radnika i pravedniju raspodelu društvenog bogatstva.

Aleksandar Marković, Koordinator grupe za ljudska prava Političke platforme Solidarnost

U sredu, 23. februara, sa početkom od 18:30, Politička platforma Solidarnost organizuje razgovor Migracije i degradacija socijalnih prava u Srbiji. Više informacija možete naći klikom OVDE >>>

You May Also Like

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.