Tribina: Migracije i degradacija socijalnih prava u Srbiji

O stanju socijalnih i radnih prava u Srbiji, položaju stranih radnika, tražioca azila i domaćih radnika, kao i o tome šta je neophodno unaprediti u zakonskim i strateškim dokumentima koje uređuju ove oblasti, na tribini u organizaciji Političke platforme Solidarnost govoriće:

– Danilo Ćurčič, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11
– Nikola Kovačević, Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS
– Jelena Ilić, Beogradski centar za ljudska prava
– Aleksa Petković, Ne davimo Beograd
– Marija Vladisavljević i Aleksandar Marković, Politička platforma Solidarnost

Sreda, 23. februar od 18:30
Prostor Miljenko Dereta, Dobračina 55
Razgovor ćete moći da pratite i putem prenosa na našoj Facebook stranici

Poslednjih godina svedoci smo značajnog povećanja broja migrantskih radnika u Srbiji kao jedne od posledica kontinuiranog gaženja radnih prava i spuštanje cene rada u Srbiji. Veliki broj stranih radnka je, kao i veliki broj domaćih radnka, angažovan na „crno”, odnosno bez radnih dozvola usled čega su im mnoga prava uskraćena. U nekim slučajevima se čak ispunjavaju i uslovi za preispitivanje postojanja trgovine ljudima.

Stotine radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji fabrike kompanije Linglong u Zrenjaninu je samo jedan od primera koji pokazuju loše stanje stvari.

Istovremeno, broj tražioca azila je relativno mali uprkos tome što se Srbija nalazi na takozvanoj Balkanskoj ruti kojom prolazi veliki broj izbeglica iz Afrike i Azije. Razlog leži u tome što Zapadna Evropa predstavlja primarnu destinaciju ekonomskih migranata i izbeglica usled boljih uslova za život, baš kao i u slučaju značajnog broja srpskih radnika koji su emigrirali prethodnih decenija. Osim toga, izbeglice se suočavaju sa brojnim teškoćama kada stupe na teritoriju naše zemlje, dok je sam proces dobijanja azila dug i komplikovan.

Prema mišljenju stručnjaka, zakoni koji se donose podstiču poslodavce da angažuju jeftinu i nezaštićenu radnu snagu što će doprineti još masovnijem „uvozu” radne snage, ali i daljem odlasku domaćih radnika koji se i sami suočavaju sa degradacijom radnih prava.

You May Also Like

Da li je Šapić kupio jedanaest televizora za svoj kabinet novcem građana Beograda?

Samo ludaci i kriminalci mogu da prodaju Genex

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.