Tribina: Migracije i degradacija socijalnih prava u Srbiji

O stanju socijalnih i radnih prava u Srbiji, položaju stranih radnika, tražioca azila i domaćih radnika, kao i o tome šta je neophodno unaprediti u zakonskim i strateškim dokumentima koje uređuju ove oblasti, na tribini u organizaciji Političke platforme Solidarnost govoriće:

– Danilo Ćurčič, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A 11
– Nikola Kovačević, Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS
– Jelena Ilić, Beogradski centar za ljudska prava
– Aleksa Petković, Ne davimo Beograd
– Marija Vladisavljević i Aleksandar Marković, Politička platforma Solidarnost

Sreda, 23. februar od 18:30
Prostor Miljenko Dereta, Dobračina 55
Razgovor ćete moći da pratite i putem prenosa na našoj Facebook stranici

Poslednjih godina svedoci smo značajnog povećanja broja migrantskih radnika u Srbiji kao jedne od posledica kontinuiranog gaženja radnih prava i spuštanje cene rada u Srbiji. Veliki broj stranih radnka je, kao i veliki broj domaćih radnka, angažovan na „crno”, odnosno bez radnih dozvola usled čega su im mnoga prava uskraćena. U nekim slučajevima se čak ispunjavaju i uslovi za preispitivanje postojanja trgovine ljudima.

Stotine radnika iz Vijetnama koji su angažovani na izgradnji fabrike kompanije Linglong u Zrenjaninu je samo jedan od primera koji pokazuju loše stanje stvari.

Istovremeno, broj tražioca azila je relativno mali uprkos tome što se Srbija nalazi na takozvanoj Balkanskoj ruti kojom prolazi veliki broj izbeglica iz Afrike i Azije. Razlog leži u tome što Zapadna Evropa predstavlja primarnu destinaciju ekonomskih migranata i izbeglica usled boljih uslova za život, baš kao i u slučaju značajnog broja srpskih radnika koji su emigrirali prethodnih decenija. Osim toga, izbeglice se suočavaju sa brojnim teškoćama kada stupe na teritoriju naše zemlje, dok je sam proces dobijanja azila dug i komplikovan.

Prema mišljenju stručnjaka, zakoni koji se donose podstiču poslodavce da angažuju jeftinu i nezaštićenu radnu snagu što će doprineti još masovnijem „uvozu” radne snage, ali i daljem odlasku domaćih radnika koji se i sami suočavaju sa degradacijom radnih prava.

You May Also Like

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *