Lojpur: Izlaganje radnika ovakvim uslovima je nedopustivo

Lojpur: Izlaganje radnika ovakvim uslovima je nedopustivo

Politička platforma Solidranost i stranka Zajedno apeluju na nadležne organe da omoguće obustavu rada tokom dana kada su najavljene visoke temperature.

Tokom ove i prošle nedelje imali smo veoma visoke temperature kojima dodatno doprinose nepostojeći zeleni pojasevi u gradovima, što je posebno izraženo u Beogradu. Nedostatak valjano isplaniranih zelenih pojaseva, kao i stalna tendencija vlasti da pogoduju građevinskim investitorima doprinose deforestizaciji gradova. Takav slučaj imamo ne samo u Beogradu već i u drugim gradovima širom Srbije.

„Od Šodroša pa do Stare i Suve planine, Zlatibora… Investitorski urbanizam opasan je iz više razloga. Osim što vrši nepopravljivu deforestizaciju naše zemlje, on je takođe opasan pre svega tokom letnjeg perioda kada se izvode radovi na gradilištima. Raditi na otvorenom, pod zaštitnom opremom – ukoliko je uopšte ima, predstavlja opasne radne ulove za sve radnike. Temperature koje nastaju na gradilištima idu i preko 40 stepeni Celzijusa. Izlaganje radnika ovakvim uslovima je nedopustivo. Pogledajte samo Beograd koji vrvi od radova na ovim visokim temperaturama“, rekla je portparolka Solidarnosti i članica stranke Zajedno Melanija Lojpur.

Ona dodaje da je inspekcija rada dužna da kontroliše rad u ovakvim uslovima i da naloži prekidanje rada u periodu od 11 do 16 časova kada su najviše temperature.

„Takođe, ono čega moramo biti svesni je i to da na našim gradilištima radi mnogo stranih radnika, koji su svakako daleko ranjiviji i podložniji manipulaciji investitora i izvođača radova, zbog jezičkih i drugih barijera. Na našim putevima rade radnici iz Turske, Pakistana, Bangladeša…

Javne službe poput onih koji se bave smećem, održavanjem javih površina ili drugim komunlanim uslugama trebali bi svakako da u ovim tropskim danima imaju drugačije radno vreme. Nedopustivo je da se u ovim okolnostima vanredne situacije na bilo koji način na ulicama nalaze radnici, kako naši tako i stranci, kako bi neko ostvarivao profit“, izjavila je Lojpur.

Srbija ne sme biti radni logor. Osetljivost za radnike i radnice, za sve koji pošteno i vredno zarađuju za svoj hleb, mora postojati.

Lojpur: Izlaganje radnika ovakvim uslovima je nedopustivo

You May Also Like

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Melanija Lojpur (Photo Lara Končar)

Politička platforma Solidarnost – Svi zaposleni u tužilaštvu imaju moralnu obavezu da podnesu ostavke i odbiju da učestvuju u zataškavanju zločina

Melanija Lojpur

Lojpur: Policija sa ljudima kao što je Cmolić gubi kredibilitet

STOP izmeštanju posmrtnih ostataka Josipa Broza Tita!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *