Baković Jadžić: Bujošević da poveća plate zaposlenima

Pisanje portala Pištaljka je javnosti prikazalo na koji način se kroz javni servis pare iz javnih budžeta slivaju u privatne džepove. Pored građana koji time trpe veliku štetu posebno su ugroženi i radnici i radnice RTS-a koji su dodatno eksploatisani i u javnosti ocrnjeni, poručuju iz Političke platforme Solidarnost.

Milione i milione javnog novca RTS plaća privatnim produkcijama za sadržaje koji se emituju na javnom servisu iako ova medijska kuća ima dovoljno zaposlenih i tehničkih mogućnosti da sama stvara te sadržaje. Tekst i dokumenta koja je objavio portal Pištaljka pokazuju da su najgledaniji programi RTS-a upravo oni koje sami i produkuju, dok su oni koje proizvode privatne produkcije i skuplji i manje gledani.

„Još jednom smo videli na koji način radi burazerska ekonomija koja izvlači novac iz javnih budžeta i trpa ga u džepove onih koji pletu gustu interesnu mrežu moćnika povezanih sa vlastima“, smatra Miloš Baković Jadžić, portparol Solidarnosti i potpredsednik stranke Zajedno. „Sve to smo mogli da vidimo i ranije, već decenijama građani trpe otimačinu bogatsva koje stvaraju“, nastavlja on.

Ipak, Baković Jadžić kaže da u onome što smo mogli da pročitamo ne smemo propustiti da uvidimo i skrivenu eksploataciju medijskih radnika i radnica. Sam generalni direktor RTS-a pominje kako zaposlene na javnom servisu štiti kolektivni ugovor, pa imaju i pravo na pauzu i ograničeno radno vreme dok se kod privatnika radi „12 i više sati“.

„Bujoševiću bi bilo bolje da poveća plate radnicima i za stalno zaposli one koje angažuje preko ugovora o privremenim i povremenim poslovima. Umesto što odvaja ogromne sume za privatne džepove bliskih saradnika Bujošević treba da obezbedi adekvatne zarade i još bolje radne uslove medijskim radnicima kako oni ne bi bili prinuđeni da traže honorarne poslove i lome kičmu po 12 sati za privatnike koji se time bogate“, smatra Baković Jadžić.

„Na taj način RTS ne bi rešio problem licenci za programe koje su u vlasništvu privatnika, ali verujem, a to pokazuju i sami programi, da su radnici RTS-a sposobni da proizvode kvalitetne i relevantne programe ukoliko im se omoguće sloboda rada i adekvatna primanja i radni uslovi“, veruje portparol Solidarnosti.

Milos Bakovic Jadzic

You May Also Like

Melanija Lojpur (Photo Lara Končar)

Lojpur: „Bolja cena“ ne može sakriti katastrofalnu socijalnu situaciju u Srbiji

Solidarnost: Gde je ministar rada?

Baković Jadžić: Mafija se ne moze uništiti za nedelju dana

Baković Jadžić: NALED se nalazi u sivoj zoni

Baković Jadžić: Vučić zna da će prava opozicija u Beogradu pobediti, zato se i plaši da raspiše izbore

Melanija Lojpur (Photo Lara Končar)

Lojpur: Radnici u Srbiji su glineni golubovi tajkunsog kapitala SNS klijentele

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *