Gradske vlasti su najodgovornije za saobraćajnu nesreću u Zemunu

Gradske vlasti su najodgovornije za saobraćajnu nesreću u Zemunu

Politička platforma Solidarnost smatra da gradske vlaste snose najveću odgovornost za saobraćajnu nesreću u Zemunu u kojoj je autobus na liniji 45 uleteo na dečije igralište. Solidarnost želi brz oporavak svima koji su povređeni u ovoj nesreći a naročito našim najmlađim sugrađanima i njihovim porodicama.

Sama činjenica da je vozač koji je upravljao autobusom gradskog prevoza star 72 godine mnogo govori o problemima koje su uzrokovale gradske i republičke vlasti. Srbija je godinama suočena sa nedostatkom profesionalnih vozača koji usled loših radnih uslova i malih plata odlaze u inostranstvo gde se njihov rad više ceni. Umesto da podstaknu poslodavce da obezbede dobre radne i materijalne uslove vozačima, vlast je liberalizovala radno zakonodavstvo i omogućila poslodavcima da radno angažuju penzionere što je za njih najjeftinija opcija. Nažalost, mnogi penzizioneri ne mogu da prežive od svojih penzija pa su, kao i vozač iz jučerašnje nesreće, prinuđeni da i pod stare dane rade umesto da uživaju u svojoj starosti.

Postavlja se pitanje da li neko u toj životnoj dobi može da se nosi sa pritiskom koji podrazumeva svakodnevno višesatno prevoženje ljudi u javnom gradskom prevozu? I koliko je to bezbedno?

Gradske vlasti su najodgovornije za deregulaciju javnog gradskog prevoza u Beogradu koji odavno ne funkcioniše kao jasan integrisani sistem već kao skup interesnih grupa koje na različite načine izvlače pare od građana za sve lošiji prevoz. Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP) se sistematski urušava kako bi se što više dalo privatnim kompanijama kojima je profitni interes daleko ispred brige kvalitetan, bezbedan i dostupan javni prevoz. Privatne kompanije imaju jednako stare autobuse, kao i GSP, ali i slabiju infrastrukturu i ljudstno kako bi adekvatno održavali svoj vozni park pa je tako i juče uzrok nesreće bilo otkazivanje kočnica kako javljaju mediji.

Politička platforma Solidarnost smatra da je potrebno svim vozačima u javnom gradskom prevozu obezbediti stalno zaposlenje, skratiti radno vreme i povećati plate. Grad bi morao da potpisuje ugovore o obavljanju prevoza samo sa onim firmama koje svojim radnicima obezbeđuju visoke standarde radnih prava uključujući i adekvatne zarade dok je ujedno potrebno povećati ulaganja u GSP koji mora postati glavni operater prevoza a sistem naplate vratiti pod okrilje javnog preduzeća.

Gradske vlasti su najodgovornije za saobraćajnu nesreću u Zemunu

You May Also Like

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Politička platforma Solidarnost postala je deo levo-zelene stranke Zajedno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.