Beograd, grad solidarnosti – grad u kojem se poštuju najviši standardi bezbednost i zdravlja na radu

Beograd, grad solidarnosti – grad u kojem se poštuju najviši standardi bezbednost i zdravlja na radu

U Srbiji nesreće na radnom mestu nisu retkost. Procenjuje se da godišnje na radu pogine više od 50 ljudi. To znači da svake sedmice jedan radnik ili radnica izgube život.

Beograd je po ovom pitanju postao specifična crna tačka. U eri investitorskog urbanzma, građevinski radnici, koji često rade bez ugovora i bez adekvatne opreme, posebno su izloženi riziku. Dodatno, ekspanzija novih formi rada, poput dostavljača koji rade preko mobilnih aplikacija, zahteva poseban fokus kada je u pitanju bezbednost na radu. U stisci sa vremenom, ne bi li ispunili zacrtane norme, dostavljači izlažu sebe i druge učesnike u saobraćaju posebnom riziku.

Pitanje bezbednosti i zdravlja na radu neodvojivo je od pitanja (ne)sigurnosti zaposlenja. Sve više ljudi radi bez ugovora o radu, pa samim tim bez prava na bolovanje ili zdravstveno osiguranje, što njihov položaj čini još težim. Nesigurni radni ugovori poseban su problem jer dodatno ugrožavaju položaj radnika koji se ustručavaju da prijave loše uslove rada kako ne bi izgubili posao kojim prehranjuju sebe i svoje porodice.

Sa druge strane, nadležni organi gotovo nikada ne procesuiraju odgovorna lica iako poslodavci često ne poštuju mere kojima bi osigurali bezbednost i zdravlje na radu. Inspekcija rada nema dovoljno izvršioca i ne vrši kontrolu na adekvatan način. Ovo je posebno značajno ukoliko znamo da se polovina uviđaja koje oni obave tiču upravo bezbednosti i zdravlja na radu.

Zato je naša vizija Beograda, kao grada solidarnosti, neodvojiva od isticanja bezbednosti na radu kao ključnog elementa dostojanstvenog života u glavnom gradu.

Pojačaćemo kontrolu poštovanja bezbednosnih i zdravstvenih standarda, i unaprediti institucionalne mehanizme za zaštitu bezbednosti i zdravlja na radu.

Građevinska inspekcija će, uz pojačane kapacitete, posebnu pažnju obratiti na bezbednost na radu na gradilištima.

Pojačaćemo kapacitete za davanje besplatne pravne pomoći za građane kada su u pitanju radna prava kako bi bili adekvatno informisani i usmeravani da pravovremeno reaguju kako bi zaštitili sebe i svoja prava.

Grad neće sarađivati sa onim firmama koje radnike zapošljavaju putem nesigurnih ugovora i dokazano ne poštuju standarde bezbednosti i zdravlja na radu.

Beograd može biti grad solidarnosti u kojem se poštuju najviši standardni bezbednosti i zdravlja na radu.

Beograd, grad solidarnosti – grad u kojem se poštuju najviši standardi bezbednost i zdravlja na radu

You May Also Like

Simović: Borba za bolju opštinu i bolji život ne može da se vodi u saradnji sa SNS om

Baković Jadžić: Svima je u Srbiji jasno da je SPS bio i ostao lažna levica

Direktor Zemunske gimnazije izabrao naslednicu u ime svih nas. STOP partijskom zapošljavanju!

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *