Miloš Baković Jadžić

Baković Jadžić: Rusija da zaustavi vojna dejstva, NATO da zaustavi širenje na Istok

Rat ne može biti opravdan ukoliko nije jasno odbrambenog karaktera, izjavio je portparol Političke platforme Solidarnost, Miloš Baković Jadžić, komentarišući vojnu intervenciju Rusije u Ukrajini.

Baković Jadžić je konstatovao da Ruska Federacija nije napadnuta i ne bi smela da se ponaša onako kako se zapadna vojna alijansa NATO ponašala decenijama, intervenišući širom sveta.

„Cinično objašnjenje Moskve da se radi o ‘misiji demilitarizacije Ukrajine’ kao i odbrani ugrožene ruske manjine licemerno je koliko i ignorantski stav koji Kijev godinama gaji kako prema problemima u Donbasu, tako i prema mirovnim pregovorima“, ocenio je portparol Solidarnosti.

Po njegovim rečima, Solidarnost je već iznela jasan stav da Rusija treba da obustavi operacije i vrati trupe odakle su i došle, ali i da se vrati diplomatiji. Baković Jadžić naglašava da NATO mora da obustavi proces širenja na Istok jer je bespotreban, provokativan i rizičan po svetski mir, a EU da uloži drugačije napore i oslobodi se atlantskog pritiska u rešavanju bilo koje vrste problema na evroazijskom prostoru, kako bi i Ukrajini bilo lakše da sagleda sve perspektive.

Sve to, ipak, ne znači mnogo za ljude koji žive na prostorima zahvaćenim tenzijama i sukobima, koji su do sada stradali i koji nažalost sada stradaju još više, smatra Baković Jadžić.

„Običnim ljudima je najvažniji njihov i život njihovih najmilijih. Njima treba urgentni prekid sukoba i povratak normalnom životu. Ako Srbija ne može da im pomogne jer je naš uticaj minoran, ne treba ni da im odmaže jednostranim svrstavanjima na strane onih koji im nanose štetu“.

Ukoliko se ova agonija produži i produbi, Srbija treba da bude spremna za slanje humanitarne pomoći, ocenio je Baković Jadžić, kao i pružanje diplomatske logistike. I naravno, da otvori vrata izbeglicama.

„Srbija tu treba da bude principijelna, odana pacifizmu, ne kako bi se sakrivala pod kamen kako kaže predsednik Vučić, nego kako bi videla ko od međunarodnih partnera uzima za ozbiljno našu deklarativnu poziciju vojne neutralnosti. Jer ovde pričamo sada o ratnim situacijama, ne o pukom usklađivanju diplomatske politike sa bilo kime.“

Baković Jadžić smatra i da rešenje ne bi bilo u uvođenju sankcija.

„Sankcije ne uzdrmavaju režime, nego unesrećuju narod. Ko to u Evropi zna bolje od nas u Srbiji? Kao što malo ko bolje od nas zna kako je to kada stradaju nevini civili u besmislenim ratovima koji odnose i ono malo sreće i stabilnosti a donose velike patnje i nejednakosti u društvu, ali i to da se stradanja jednog naroda ne umanjuju stradanjima drugog.“

Iz ukrajinske tragedije ne smemo izvlačiti nikakve zaključke o nerešenim regionalnim pitanjima

Iz ukrajinske tragedije, kakav god da bude krajnji ishod po međunarodni poredak, ne smemo izvlačiti nikakve zaključke o nerešenim regionalnim pitanjima, smatra Baković Jadžić.

„Ne treba da se radujemo ni slabljenju ni jačanju Rusije, kao ni zapadnih aktera. Narodi u BiH, i to ne samo tri konstitutivna naroda, moraju sami da dogovore kakvu sudbinu žele za svoju zemlju i svoje živote. Sreću im neće doneti ni podrška iz Vašingtona ni podrška iz Moskve, a ni Brisel izgleda ne ume da doprinese dogovoru. Slično tome, van Balkana neće stići ni istinski dogovor srpskog i albanskog naroda.“

Između Prištine i Beograda, navodi portparol Solidarnosti, mora da se uspostavi alternativni i svestrani dijalog dva društva, a ne dve vladajuće garniture.

„Baš kao što i unutar našeg društva moramo započeti istinski unutrašnji dijalog, potpuno različit od onog u kojem je Vučić razgovarao sam sa sobom, svojim saradnicima i svetskim moćnicima. Njih ne zanima život nas koji ovde želimo da ostanemo da živimo, u miru sa sobom i komšilukom.“

You May Also Like

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.