Saučešce jednostavno neće biti dovoljno

Mučni dežavi osećaj poreplavljuje od jutros svakoga ko danas živi u Srbiji, čita vesti o dešavanjima u Ukrajini i ima dovoljno godina da pamti 1999. godinu i NATO agresiju. Kao i tada jedna strana govori o ničim izazvanoj agresiji a druga o milosrdnom upućivanju pomoći i sprečavanju krvoprolića. Samo su u opskurnom međunarodnom političkom teatru USA, NATO i EU sa jedne strane i Rusija sa druge međusobno zamenili uloge i tekst koji izgovaraju u pokušaju da formalno opravdaju svoje licemerne politike odnosno gramzive korporativne interese koje zastupaju.

Nažalost i u slučaju NATO agresije na Srbiju i u slučaju Ruske agresije na Ukrajinu ratnim sukobima je prethodilo dugogodišnje indukovanje međunacionalnom mržnjom stanovništva Srbije (i Kosova) odnosno stanovništva Ukrajine (i Donbasa). Za to vreme i na jednom i na drugom mestu tajkunskomafijaške vlasničke elite su se enormno bogatile na račun osiromašenog stanovništva koje je bilo imobilisano strahom od neprijatelja sa jedne strane i opijeno nacionalizmom sa druge.

I u ovom ratu kao i u svim ratovima devedestih na teritoriji nekadašnje SFRJ, kao i u u svim zamrznutim i povremeno podrgrejanim sukobima na teritoriji nekadašnjeg SSSRa jedini dobitnik će biti tajkunskomafijaške vlasničke elite, čiji će se pripadnici sutra u ležernoj atmosferi susretati po mondenskim letovalištima širom sveta, a svi ostali će biti gubitnici bez obzira na ishod rata.

Upravo zato danas svi zajedno moramo pokazati solidarnost sa svima onima kojima će, za tuđ račun, tokom ovih ratnih dešavanja, biti razoreni životi i domovi. Takođe moramo pružiti podršku svima onima koji već trpe i koji će verovatno doživotno trpeti psihičke, fizičke i materijalne posledice neogovornih politika svojih elita. Iznad svega ćemo morati da naučimo kako da pomognemo svima onima koji će tokom ovih ratnih sukoba izgubiti svoje najvoljenije jer će njihov bol tokom godina koje dolaze najveovatnije biti brutalno zloupotrebljavan od strane tajkunskomafijaških elita sukobljenih strana baš kao što je to već decenijama slučaj kod nas. Njima naši izrazi saučešća jednostavno neće biti dovoljni.

Svetomir Nikolić

Nebeska udica
FOTO: Katarina Drajić

You May Also Like

STOP izmeštanju posmrtnih ostataka Josipa Broza Tita!

Solidarnost obeležila Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Solidarnost obeležila Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu

Simić: Zemunu je potreban pravi kulturni centar, ali ne samo na papiru

Baković Jadžić: Podizanje spomenika Dragoljubu Mihajloviću je vrhunac cinizma SPS-a

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *