Ni jedna više!

Strašna vest iz Vladičinog Hana o 25. femicidu u 2023. godini potvrđuje da država nema sistemski odgovor na kulturu nasilja nad ženama.

Patrijarhalni obrasci su oni na kojima počiva vlast SNS-a, a postojeća garnitura državnih funkcionera ne pokazuje nikakvu stvarnu političku volju da zaustavi ovaj stravičan društveni fenomen. Jedina tema koja je vezana za žene, a kojom se vlast deklarativno bavi, jeste „briga“ za natalitet. Tema koja jedina zaokuplja vlast, pre svega iz nacionalističkih tendencija, bez ikakvog promišljanja da je pad nataliteta posledica odlaska ljudi iz Srbije i odsustva mogućnosti za život u normalnoj državi i sistemu u 21. veku.

Naš obrazovni sistem, javni servis, zdravstveni i pravosudni sistem moraju raditi na iskorenjivanju patrijarhalnih obrazaca po kojima je žena nečije vlasništvo ili imovina. Nasilje nad ženama se mora strožije kažnjavati, ali se mora raditi i na njegovom iskorenjivanju. To pre svega znači da država mora biti strogo odvojena od uticaja Srpske pravoslavne crkve i njenih narativa u oblasti demografskih, obrazovnih i zdravstvenih politika.

Politička platforma Solidarnost u svojoj političkoj borbi zalagaće se za promenu kaznene politike, ali i korenitu promenu društvenih vrednosti promenom obrazovnog, zdravstvenog i kulturnog narativa.

Borba za bolji položaj žena podrazumeva i jačanje njihovog ekonomskog statusa, baš kao što moramo raditi i na većoj valorizaciji profesija u kojima žene dominantno rade. Pre svega moramo raditi na ekonomskom jačanju žena po malim sredinama, gde su one zapravo najuslovljenije. Nevidljivi, neplaćeni kućni rad, kao i stakleni plafon sa kojim se žene u napredovanju svojih karijera susreću – moraju biti takođe tema ukoliko želimo da promenimo položaj žena.

Tužna vest iz Vladičinog Hana mora biti poziv za sve nas da korenito i sistemski menjamo vrednosni sistem našeg društva, koje se pod vlašću SNS-a razgrađuje i gubi obrise elementarne ljudskosti i humanosti.

 

Ni jedna više

You May Also Like

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Melanija Lojpur (Photo Lara Končar)

Politička platforma Solidarnost – Svi zaposleni u tužilaštvu imaju moralnu obavezu da podnesu ostavke i odbiju da učestvuju u zataškavanju zločina

Melanija Lojpur

Lojpur: Policija sa ljudima kao što je Cmolić gubi kredibilitet

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *