NE NALED

Zaustaviti usvajanje Zakona od radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima

Politička platforma Solidarnost zahteva od Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava da odustanu od usvajanja Zakona od radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima (od ranije poznat kao Zakon o sezonskim poslovima). Predlog zakona koji se trenutno nalazi na javnoj raspravi, predstavlja još jedan u nizu propisa koji će doprineti urušavanju radne i životne sigurnosti velikog broja ljudi.

Ovaj zakon ima za cilj da omogući kratkoročno angažovanje radnika i radnica i to „u skladu sa povećanim potrebama poslodavca“, a da pri tom nije jasno definisano šta povećan obim posla znači. Na ovaj način poslodavcima je ostavljen širok manevarski prostor i mogućnost zloupotreba koje proizilaze iz ovakve vrste pravnih nejasnoća. Ovakva vrsta angažovanja već je uređena odredbama Zakona o radu koje se odnose na angažovanja radnika na određeno, dok ih novi Zakon stavlja u režim rada van radnog odnosa u kome im je uskraćen celi spektar prava koji zaposleni na određeno imaju, kao i mogućnost pravne zaštite.

Zakonom su obuhvaćeni poslovi u sektorima poljoprivrede, šumarstva, građevinarstva, usluga, smeštaja, ishrane, ugostiteljstva, turizma, čišćenja stambenih zgrada i pomoći u kući, u kojima je veliki broj ljudi koji su zaposleni, a koji će usvajanjem ovog Zakona biti u riziku od gubitak posla, a mnogi od njih biće uvedeni u režim u kojima poslodavac može legalno da ih izrabljuje.

Smatramo da argument prema kojima ovaj Zakon treba da doprinese suzbijanju rada na crno predstavlja prazno slovo na papiru. Imajući u vidu dosadašnju neefikasnost radnih inspekcija i potpuno zanemarivanje ovog problema od strane države, kao i činjenicu da ni ovaj predlog ne sadrži nedvosmislenu obavezu poslodavca da sa radnicima zaključi pismeni ugovor o radu, teško je za poverovati da će se udeo radnika koji rade u neformalnoj ekonomiji značajnije promeniti. Namera predlagača Zakona ovde postaje sasvim jasna – iza odlučnosti u suzbijanju neformalne ekonomije kojom se Vlada i NALED busaju, krije se namera da se dodatno obesmisli Zakon o radu, a radna prava žrtvuju zarad interesa poslodavaca i njihovog profita.

Sama svrha novog Zakona obesmišljena je odredbama koje se odnose na trajanje radnog angažovanja – ukoliko Zakon dozvoljava poslodavcima da angažuju radnike i radnice i do šest meseci tokom kalendarske godine, sasvim je iluzorno govoriti o kratkoročnom angažmanu. Pre će biti da se radi o dugoročnom izrabljivanju jeftine radne snage uskraćene za mogućnost pravne zaštite i prava na sindikalno organizovanje.

Ovakav Zakon suprotan je načelima Ustava Republike Srbije koja se odnose na radnička prava, i sa odredbama međunarodnih sporazum koje je Srbija potpisala i u kojima se obavezala da će ukinuti režim privremenog i povremenog angažmana i svim radnicima obezbediti pravo na dostojanstven rad i sindikalno organizovanje. Ovakav predlog Zakona upućuje na zaključak da trenutna vlast ne radi na podizanju radnih i socijalnih standarda, i pravne sigurnosti, nego nastavlja da urušava i ono malo sigurnosti zagarantovane postojećim pravnim okvirima.

Snažno se protivimo usvajanju ovog Zakona koji predstavlja očigledan pokušaj daljeg podrivanja radne i životne sigurnosti. Zahtevamo da vlast povuče iz procedure predlogženi Zakon. Država bi morala da preduzme adekvatne mere koje će svim radnicima i radnicama omogućiti siguran i dostojanstven život i rad. Aktuelna vlast, u saradnji sa NALED-om, po ko zna koji put pokazuje da su joj interesi kapitala daleko važniji od interesa radnika i radnica koji čine većinu našeg društva i koji svakodnevno izgaraju kako bi sebi i svojim porodicama obezbedili egzistencijalni minimum.

NE NALED

You May Also Like

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *