NE NALED

Zaustaviti usvajanje Zakona od radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima

Politička platforma Solidarnost zahteva od Vlade Republike Srbije i resornih ministarstava da odustanu od usvajanja Zakona od radnom angažovanju zbog povećanog obima posla u određenim delatnostima (od ranije poznat kao Zakon o sezonskim poslovima). Predlog zakona koji se trenutno nalazi na javnoj raspravi, predstavlja još jedan u nizu propisa koji će doprineti urušavanju radne i životne sigurnosti velikog broja ljudi.

Ovaj zakon ima za cilj da omogući kratkoročno angažovanje radnika i radnica i to „u skladu sa povećanim potrebama poslodavca“, a da pri tom nije jasno definisano šta povećan obim posla znači. Na ovaj način poslodavcima je ostavljen širok manevarski prostor i mogućnost zloupotreba koje proizilaze iz ovakve vrste pravnih nejasnoća. Ovakva vrsta angažovanja već je uređena odredbama Zakona o radu koje se odnose na angažovanja radnika na određeno, dok ih novi Zakon stavlja u režim rada van radnog odnosa u kome im je uskraćen celi spektar prava koji zaposleni na određeno imaju, kao i mogućnost pravne zaštite.

Zakonom su obuhvaćeni poslovi u sektorima poljoprivrede, šumarstva, građevinarstva, usluga, smeštaja, ishrane, ugostiteljstva, turizma, čišćenja stambenih zgrada i pomoći u kući, u kojima je veliki broj ljudi koji su zaposleni, a koji će usvajanjem ovog Zakona biti u riziku od gubitak posla, a mnogi od njih biće uvedeni u režim u kojima poslodavac može legalno da ih izrabljuje.

Smatramo da argument prema kojima ovaj Zakon treba da doprinese suzbijanju rada na crno predstavlja prazno slovo na papiru. Imajući u vidu dosadašnju neefikasnost radnih inspekcija i potpuno zanemarivanje ovog problema od strane države, kao i činjenicu da ni ovaj predlog ne sadrži nedvosmislenu obavezu poslodavca da sa radnicima zaključi pismeni ugovor o radu, teško je za poverovati da će se udeo radnika koji rade u neformalnoj ekonomiji značajnije promeniti. Namera predlagača Zakona ovde postaje sasvim jasna – iza odlučnosti u suzbijanju neformalne ekonomije kojom se Vlada i NALED busaju, krije se namera da se dodatno obesmisli Zakon o radu, a radna prava žrtvuju zarad interesa poslodavaca i njihovog profita.

Sama svrha novog Zakona obesmišljena je odredbama koje se odnose na trajanje radnog angažovanja – ukoliko Zakon dozvoljava poslodavcima da angažuju radnike i radnice i do šest meseci tokom kalendarske godine, sasvim je iluzorno govoriti o kratkoročnom angažmanu. Pre će biti da se radi o dugoročnom izrabljivanju jeftine radne snage uskraćene za mogućnost pravne zaštite i prava na sindikalno organizovanje.

Ovakav Zakon suprotan je načelima Ustava Republike Srbije koja se odnose na radnička prava, i sa odredbama međunarodnih sporazum koje je Srbija potpisala i u kojima se obavezala da će ukinuti režim privremenog i povremenog angažmana i svim radnicima obezbediti pravo na dostojanstven rad i sindikalno organizovanje. Ovakav predlog Zakona upućuje na zaključak da trenutna vlast ne radi na podizanju radnih i socijalnih standarda, i pravne sigurnosti, nego nastavlja da urušava i ono malo sigurnosti zagarantovane postojećim pravnim okvirima.

Snažno se protivimo usvajanju ovog Zakona koji predstavlja očigledan pokušaj daljeg podrivanja radne i životne sigurnosti. Zahtevamo da vlast povuče iz procedure predlogženi Zakon. Država bi morala da preduzme adekvatne mere koje će svim radnicima i radnicama omogućiti siguran i dostojanstven život i rad. Aktuelna vlast, u saradnji sa NALED-om, po ko zna koji put pokazuje da su joj interesi kapitala daleko važniji od interesa radnika i radnica koji čine većinu našeg društva i koji svakodnevno izgaraju kako bi sebi i svojim porodicama obezbedili egzistencijalni minimum.

NE NALED

You May Also Like

Solidarno za slobodan pristup javnom saobraćaju u Beogradu!

Miloš Baković Jadžić: Tek kada vidimo leđa SNS-u imaćemo dostojan javni prevoz u Beogradu

Abortus ne sme postati privlegija bogatih

Abortus ne sme postati privlegija bogatih

Menstrualna (ne)jednakost

Menstrualna (ne)jednakost

Solidarnost zahteva od Šapića da podnese ostavku na jednu od dve javne funkcije koje obavlja

Miloš Baković Jadžić: Tim doktora Šapića može da garantuje samo dalju devastaciju Beograda i urušavanje radnih prava.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.