Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

14. februara u našem gradu desila se policijska brutalnost nad LGBTQ+ osobama. Zemlja u kojoj je nekadašnja premijerka, sada predsednica Skupštine Srbije otvoreno pripadnica ove manjine, u kojoj je diskriminacija zabranjena, kao i zakonom kažnjiva, doživeli smo da policija zlostavlja dve LGBTQ+ osobe tokom pretresa stana zbog dojave da se u njemu nalazi droga.

Organizacija „Da se zna“ koja štiti prava LGBTQ+ osoba je 26. februara optužila policajce da su tokom pretresa zlostavljali, naneli teške telesne povrede ali i psihički maltretirali dve osobe o kojima je reč. Slučaj opisuju kao najteži koji su do sada zabeležili.

„Pitamo se kako smo došli u situaciju da u zemlji u kojoj je zabranjena diskriminacija imamo postupanje policajaca koje organizacije za zaštitu prava LGBTQ+ osoba opisuju kao najteže koje je do sada zabeleženo? Nama je sve više jasna pozicija države i nosioca funkcija u njoj, da im je ceo zakonodavni okvir koji ovakve stvari strogo zabranjuje i sankcioniše nebitan. U situaciji smo da se svaki stub državnosti, sve institucije koje jednu državu čine državom, ismevaju od onih koji su nosioci najviših funkcija u njoj. Prilikom organizovanja Prajda imali smo slučaj da su se predsednik države i gradonačelnik grada Beograda ograđivali od ovog događaja, isti, na njima svojstven način, nipodaštavali su šaljući jasnu sliku šta misle o pravima LGBTQ+ osoba. Ma kakav da je epilog, da li je opojnih droga bilo ili ne, zna se šta su pravila profesionalnog postupanja.
Osuđujemo ponašanje predsednice Skupštine jer kao pripadnica LGBTQ+ manjine koja prava i beneficije zadržava samo za sebe, čak i u ovakvim situacijama policijske brutalnosti ne reaguje. Osuđujemo delovanje policije koja je od istog momenta do kraja sprovođenja kontrole rada policajaca, iste trebala suspendovati dok se ne završi ceo slučaj. Suspenzija policajaca bi bio čin kojim bi policija pokazala profesionalnost ali opet, kao u brojnim slučajevima koji se sve više gomilaju kada je rad policije u pitanju, imamo neprofesionalno postupanje.
Naša moralna obaveza je da na potez mladića A. O., koji je stupio u štrajk glađu reagujemo. Iako ne smemo podržati ovakav oblik samodestrukcije, znamo da je to potez čoveka koji je izgubio svaku nadu da će ga institucije tretirati pošteno, u skladu sa zakonom, poštujući sve standarde profesije. Nepravda koju ovaj dekonstruisani sistem, osuta državnost i razorene institucije čine pojedincima, duboko nas uznemiruje.
Politička platforma Solidarnost traži suspenziju policajaca do završetka postupka. Tražimo edukaciju policije vezano za prava LGBTQ+ ljudi, njihovu obavezu da budu edukovani od strane organizacija koje se ovom tematikom bave, i to ne samo oficira policije već i drugih odeljenja i službi, od najviših do najnižih pozicija koje rade direktno sa samim građanima. Takođe, tražimo da nadležne institucije reaguju na izjave predsednika, gradonačelnika ili bilo kog vršioca funkcije vlasti, kao i njihovu obaveznu edukaciju po pitanju prava LGBTQ+ manjine. Narativ koji oni šire ne sme ostati nekažnjen, jer je njihova odgovornost najveća.“ – saopštila je Melanija Lojpur, portparolka Političke platforme Solidarnost.

You May Also Like

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Melanija Lojpur (Photo Lara Končar)

Politička platforma Solidarnost – Svi zaposleni u tužilaštvu imaju moralnu obavezu da podnesu ostavke i odbiju da učestvuju u zataškavanju zločina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *