Linglong Zrenjanin

Solidarnost: Ministarko Kisić Tepavčević, koliko radnika je poginulo na gradilištu Ling Longa?

Pre nekoliko dana je u izjavi za medije radnik Ling Longa izneo tvrdnje da je do sada više Vijetnamaca poginulo na gradilištu kineske fabrike guma u Zrenjaninu i da je sve učinjeno kako bi se to sakrilo od građana i građanki.

Juče je na istom gradilištu umro državljanin Srbije, to nije moglo da se sakrije.

Od kraja prošle godine slušamo od radnika iz inostranstva kako rade bez radne dozvole, da su im pasoši oduzeti, da su primorani da žive i rade u nesanitarnim uslovima uz nedovoljno hrane i vode, i da im zaštitna oprema kao i zdravstvena nega nisu obezbeđeni.

Pri pokušajima medija da dođu do informacija, obezbeđenje i kineski menadžeri su sprečavali novinare/ke da izveštavaju, fizički nasrtali na njih, preprečavali im put svojim vozilima a prijavljeno je i više slučajeva direktnih pretnji.

Nevladine organizacije su dokumentovale uskraćivanje slobode kretanja stranih radnika od strane privatnog obezbeđenja a uz pomoć policije.

Svetski mediji su o ovome izveštavali a u rezoluciji EP zahtevano je od srpskih vlasti da ovaj slučaj istraže i obaveste EU o zaključcima istrage.

U ime svih radnika i radnica u Srbiji čija se prava svakodnevno krše, od ministarke Darije Kisić Tepavčević zahtevamo da navode o poginulim radnicima demantuje ili objasni zašto se od javnosti sakrivala smrt više radnika.

 

Linglong Zrenjanin

Foto YouTube PrintScreen

 

You May Also Like

Da li je Šapić kupio jedanaest televizora za svoj kabinet novcem građana Beograda?

Samo ludaci i kriminalci mogu da prodaju Genex

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.