Linglong Zrenjanin

Solidarnost: Ministarko Kisić Tepavčević, koliko radnika je poginulo na gradilištu Ling Longa?

Pre nekoliko dana je u izjavi za medije radnik Ling Longa izneo tvrdnje da je do sada više Vijetnamaca poginulo na gradilištu kineske fabrike guma u Zrenjaninu i da je sve učinjeno kako bi se to sakrilo od građana i građanki.

Juče je na istom gradilištu umro državljanin Srbije, to nije moglo da se sakrije.

Od kraja prošle godine slušamo od radnika iz inostranstva kako rade bez radne dozvole, da su im pasoši oduzeti, da su primorani da žive i rade u nesanitarnim uslovima uz nedovoljno hrane i vode, i da im zaštitna oprema kao i zdravstvena nega nisu obezbeđeni.

Pri pokušajima medija da dođu do informacija, obezbeđenje i kineski menadžeri su sprečavali novinare/ke da izveštavaju, fizički nasrtali na njih, preprečavali im put svojim vozilima a prijavljeno je i više slučajeva direktnih pretnji.

Nevladine organizacije su dokumentovale uskraćivanje slobode kretanja stranih radnika od strane privatnog obezbeđenja a uz pomoć policije.

Svetski mediji su o ovome izveštavali a u rezoluciji EP zahtevano je od srpskih vlasti da ovaj slučaj istraže i obaveste EU o zaključcima istrage.

U ime svih radnika i radnica u Srbiji čija se prava svakodnevno krše, od ministarke Darije Kisić Tepavčević zahtevamo da navode o poginulim radnicima demantuje ili objasni zašto se od javnosti sakrivala smrt više radnika.

 

Linglong Zrenjanin

Foto YouTube PrintScreen

 

You May Also Like

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Melanija Lojpur (Photo Lara Končar)

Politička platforma Solidarnost – Svi zaposleni u tužilaštvu imaju moralnu obavezu da podnesu ostavke i odbiju da učestvuju u zataškavanju zločina

Melanija Lojpur

Lojpur: Policija sa ljudima kao što je Cmolić gubi kredibilitet

STOP izmeštanju posmrtnih ostataka Josipa Broza Tita!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *