Solidarna podrška blokadama puteva u subotu 15. januara!

Projekat Rio Tinto i dalje nam visi nad glavom. Narod je blokadama puteva i protestima primorao vlast na povlačenje. Ali daleko smo od konačne pobede. Svakodnevno nam predstavnici vlasti, a pre svega premijerka Ana Brnabić i predsednik Aleksandar Vučić, ponavljaju da ćemo morati da platimo milijardu evra odštete kompaniji Rio Tinto ukoliko ona bude primorana da napusti Srbiju.

„Važno je da građani i građanke znaju da su za vreme Vučićevog režima doneti su ključni propisi koji su omogućili eksploataciju litijuma: Iako su geološka istraživanja nalazišta odobrena ranije, država je tada imala diskreciono pravo u pogledu odluke o eksploataciji. Ona se ovog prava odrekla usvajanjem Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima iz 2015. godine, kojim je omogućena eksploataciju privrednim subjektima i ukinuto pravo države da je spreči,“ ističe Aleksandra Lakić, portparolka Političke platforme Solidarnost i dodaje da je „ovo u suprotnosti sa narativom koji Vučićeva propagandna mašina plasira pokušavajući da spere odgovornost sa sebe i da usput sakupi po neki jeftini politički poenčić predstavljajući se kao zaštitnika javnog interesa za šta smo se godinama unazad uverili da nije slučaj“

„Predugo je Srbija uhvaćena u kandže stranih investitora i velikih kompanija. Decenijama je interes krupnog kapitala stavljan ispred interesa običnog čoveka. Rio Tinto je samo jedan od niza primera u kojima je vlast štitila nečiji profit na račun zdravlja i blagostanja ljudi,“ kaže Miloš Baković Jadžić iz Političke platforme Solidarnost. „Učinićemo sve da ovaj primer postane i pokazni primer da narod Srbije više ne pristaje na ucene i neće dozvoliti da Srbija ostane kolonija i taoc interesa onih grupacija koje iz naše zemlje samo isisavaju bogatstvo, a u njoj ostavljaju pustoš,“ zaključuje Bakovć Jadžić.

„Tvrdnjama da odustajanje od projekta Jadar može doneti više štete nego koristi zbog obaveza koje država ima u odnosu na kompaniju Rio Tinto, Vučićev režim nastoji da izmanipuliše javnost. Ishod eventualnog spora sa Rio Tintom u slučaju da država ne da saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, a koja trenutno predstavlja glavnu pravnu branu javnog interesa, zavisi od niza faktora o kojima se u javnosti ne govori,“ naglašava Aleksandra Lakić. „Umesto toga dobijamo fatalističke prognoze kojima vlast kupuje vreme da bi konačnu odluku donela nakon izbora i tako sebi obezbedila kontinuitet,“ zaključuje Lakić.

U sistemu u kome je mogućnost dijaloga ravna nuli, ulica je mesto gde udruženim snagama moramo da pokažemo da interes ljudi i zaštita životne sredine moraju da budu ispred interesa profita. Zato pozivamo sve građane i građanke da se u subotu, 15. januara, od 13 časova priključe blokadama puteva širom Srbije. Solidarno moramo reći da Rio Tinto mora da ode iz Srbije, a da nečiji profit nije i nikada neće biti preči od zdravlja i blagostanja ljudi.

You May Also Like

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.