O mogućnostima zajedništva

Razgovor: O mogućnostima zajedništva

Srce grada, Politička platforma „Solidarnost“ i Građanske inicijative pozivaju vas na javni razgovor pod naslovom „O mogućnostima zajedništva“ koji će biti održan u ponedeljak 12. jula sa početkom u 18 časova u Kući aktivizma (Dobračina 55).

Učestvuju:

• Aleksandar Jovanović Ćuta, ORSP
• Aleksandra Lakić, Solidarnost
• Đorđe Miketić, Srce grada
• Jelena Vasiljević, Ne davimo Beograd
• Nebojša Zelenović, Zajedno za Srbiju

Razgovor moderira: Bojana Selaković, Građanske inicijative

Pred svake izbore postavlja se pitanje kako opozicija može parirati vladajućoj partiji ustrojenoj po strogoj, bezmalo monolitnoj, vertikalnoj strukturi. Dilemu da li izaći na izbore ili ih bojkotovati, ostavićemo ovde po strani. Ostaje nam drugo važno pitanje – da li bi trebalo sve što psuje protiv vučića grupisati u jednu kolonu ili ići u više, vrednosno profilisanih kolona?

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je jedna od najvećih zamerki koju glasači upućuju opozicionim akterima razjedinjenost. Međutim, ne bismo smeli da problem saradnje svedemo na zbrajanje pukih brojki jer to vodi u oprtunističku kalkulaciju cenzusa a time se saradnja svodi na prinudnu kohabitaciju radi političkog plena i uticaja.

Tradicionalne opozicione partije ne uspevaju da se konsoliduju i formiraju ideološke klastere, već, sasvim suprotno, nastavljaju proces usitnjavanja. S druge strane, one se često osećaju ugroženim kada na scenu stupe novi politički akteri, mahom proistekli iz društvenih pokreta, koji aktivnostima i svojom politikom organizuju ljude u društvenim poljima koja su odavno zapostavljena od strane tradicionalnih partija. Međutim, i ti samonikli pokreti, iako teže udruživanju, za sada ostaju raštrkani čime je i njihova potencijalna politička učinkovitost oslabljena. Zašto je to tako?

Sa koje god strane političkog spektra i u kojoj god formi organizovanja, razjedinjenost ostaje faktor. Opet, ona nije karakteristična samo za političku sferu. Sociološki posmatrano, celo društvo je ustrojeno na način da su međusobna konkurencija i traženje razlika značajniji faktori od potrage za zajedničkim imeniteljem, solidarnošću i saradnjom.

Kako graditi koheziju u atomizovanom i duboko patrijarhalnom društvu? Da li partije i dalje mogu biti tačka okupljanja ili su to danas pre društveni pokreti? Može li se doći do udruživanja koje ne podrazumeva veće ideološke i političke kompromise?

O mogućnostima zajedništva

You May Also Like

Da li je Šapić kupio jedanaest televizora za svoj kabinet novcem građana Beograda?

Samo ludaci i kriminalci mogu da prodaju Genex

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.