Radlovački: Mladima su potrebne mere koje nisu oročene na mandate političara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pre dva dana najavio da će iz državne kase za sve mlade koji su se prethodno prijavili biti izdvojeno još po sto evra nakon izbora u aprilu. Najava ove jednokratne pomoći dolazi u trenutku kada se za oko milion mladih već vrši isplata prve tranše pomoći od po sto evra. Goran Radlovački iz Političke platforme Solidarnost smatra da je ovo populistička mera koja ne rešava stvarne probleme mladih u Srbiji.

„Raspodela ‘helikopter novca’ u vreme izbora može da govori samo o neiskrenoj brizi ove države za mlade“, ocenjuje Radlovački. On podseća da se Srbija po stopi rizika od siromaštva i dalje nalazi pri samom vrhu liste evropskih zemalja, a da novčana socijalna pomoć koju prima veliki broj punoletnih mladih iznosi samo 8.781 dinar.

„Čini se da nije teško utvrditi da se radi o još jednoj populističkoj meri za koju se računa da će podići rejting vladajućoj stranci, dok to što Srbija još uvek nema usvojenu Strategiju za smanjenje siromaštva trenutno onima na vlasti nije toliko važno“, smatra Radlovački.

Predstavnik Solidarnosti je prokomentarisao da jednokratni novčani iznos od 100 evra nije dovoljan ni za šta drugo osim za pokrivanje dugova ili podsticanje potrošnje što je licemerno u trenutku kada cene osnovnih proizvoda konstantno rastu. Po njegovom mišljenju, mladima su potrebna konkretna rešenja, do kojih se može doći samo ako se sa mladima i u interesu mladih radi redovno i sistemski, a ne kroz, kako se izrazio, ad hoc populističke mere.

„Mladima su potrebne mere koje nisu oročene na mandate političara. Mladima je potrebno da mogu bez čekanja da odu na psihološko savetovanje u javnim zdravstvenim ustanovama. Potrebna im je laka tranzicija sa obrazovanja na tržište rada, kao i karijerni razvoj koji nije uslovljen partijskim zapošljavanjem. Mladima je potreban dobar kvalitet vazduha i nezagađena životna sredina. A kada se svi ti realistični i mogući ciljevi realizuju, mladi će konačno moći zamišljaju budućnost u svojoj zemlji, a ne negde ‘preko’“, zaključio je Radlovački.

Politička platforma Solidarnost izlazi na beogradske i republičke izbore kao deo koalicije Moramo.

You May Also Like

Simović: Borba za bolju opštinu i bolji život ne može da se vodi u saradnji sa SNS om

Baković Jadžić: Svima je u Srbiji jasno da je SPS bio i ostao lažna levica

Direktor Zemunske gimnazije izabrao naslednicu u ime svih nas. STOP partijskom zapošljavanju!

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *