Pomen: Godinu dana od smrti rudara rudnika Soko

Pomen: Godinu dana od smrti rudara rudnika Soko

Branko Čokorilo, Bojan Stajić, Bratislav Živković, Branislav Zlatanović, Petar Petrović, Darko Zlatković, Nenad Trivunac i Radovan Grujić.

1. aprila navršava se godinu dana od pogibije osam rudara u rudniku Soko. Iako su rudari danima upozoravali na opasnost, uprava ih je slala nazad u rudnik. Ugalj je bio važniji od ljudskih života. Ipak, osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu dva put je odbacilo krivične prijave protiv nadležnih uz navod da „ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti“.

Nesreća u rudniku Soko, nažalost, nije izuzetak. U Srbiji godišnje na radu život izgubi više od 50 ljudi. Gotovo jednom nedeljno neko strada zbog nepoštovanja propisa o bezbednosti i zdravlju na radu.

Samo poslednjih nedelja svedočili smo smrti radnica fabrika Leoni iz Kraljeva, Aster Tekstil iz Niša i dostavljača hrane u Beogradu. Prečesto smrti radnika i radnica ostaju samo medijski izveštaji i puka statistika, a brojni slučajevi ni ne dođu do javnosti. Za smrti radnika i radnica praktično niko ne odgovara. Velika većina prijava biva odbačena ili zastari. Zatvorska kazna za nadležne svodi se na statističku grešku. I to je pokazatelj da živimo u društvu u kojem su kapital i profit daleko važniji od života.

Zato vas pozivamo da se okupimo ove subote na Trgu Republike u Beogradu i odamo pomen poginulim rudarima na godišnjicu njihove smrti. Da se njihova imena nikada ne zaborave. Da ljudi postanu bitniji od profita.

Pomen: Godinu dana od smrti rudara rudnika Soko

You May Also Like

Plata za život

Selakoviću je bolje da ćuti, nećemo minimalac nego platu za život

Još uvek nema odgovora od ministra Selakovića

Još uvek nema odgovora od ministra Selakovića

Zahtevamo dekriminalizaciju kanabisa!

Zahtevamo dekriminalizaciju kanabisa!

STOP privatizaciji EPS-a

„EPS je naš!“ – Peticija protiv privatizacije EPS-a

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *