Položaj žena na tržištu rada – Izvrnuta statistika ministarke

Ministarka Kisić Tepavčević je juče izjavila da je položaj žena na tržištu rada u Srbiji u proteklih pet godina unapređen, što se prema njenim rečima ogleda u povećanju stope njihove zaposlenosti za 9,4 procentna poena.

U realnom svetu, daleko od izmaštanih brojeva i zlatnih statistika ove vlasti, žene se teže zapošljavaju, lakše dobijaju otkaze, primaju niže plate od svojih muških kolega za iste poslove, češće su mobingovane i ucenjivanje na poslu, imaju nesigurnije ugovore pa time nemogućnost da ostvare minimalna prava koja bi trebalo da su im garantovana.

O položaju žena na tržištu rada dovoljno govori i činjenica da, dok ministarka priča o zlatnim brojkama, su preduzetnice – u koje spadaju samozaposlene žene, samostalne umetnice itd. – prinuđene da se trudne mukotrpno bore za svoja prava, pokušavaju da dođu do medija i javnosti i skupljaju peticije ne bi li pritisle Vladu Republike Srbije da menja izuzetno diskriminatorni Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom po kome nemaju pravo na porodiljsko odsustvo.

Za poboljšanje položaja žena na tržištu rada je neophodno menjati Zakon o radu, ukinuti prakse sklapanja nestandardnih ugovora koji poslodavcima ostavljaju odrešene ruke za suštinsku eksploataciju radnica, ali i promena pratećih zakona koji bliže uređuju radne odnose.

U aprilu kažemo ZA dostojanstvene radne uslove i ekonomsku politiku u javnom interesu!
Za radna prava žena!


FOTO: Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja

You May Also Like

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije sposobno da upravlja Zastavom, radnici jesu

Politička platforma Solidarnost postala je deo levo-zelene stranke Zajedno

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.