Položaj žena na tržištu rada – Izvrnuta statistika ministarke

Ministarka Kisić Tepavčević je juče izjavila da je položaj žena na tržištu rada u Srbiji u proteklih pet godina unapređen, što se prema njenim rečima ogleda u povećanju stope njihove zaposlenosti za 9,4 procentna poena.

U realnom svetu, daleko od izmaštanih brojeva i zlatnih statistika ove vlasti, žene se teže zapošljavaju, lakše dobijaju otkaze, primaju niže plate od svojih muških kolega za iste poslove, češće su mobingovane i ucenjivanje na poslu, imaju nesigurnije ugovore pa time nemogućnost da ostvare minimalna prava koja bi trebalo da su im garantovana.

O položaju žena na tržištu rada dovoljno govori i činjenica da, dok ministarka priča o zlatnim brojkama, su preduzetnice – u koje spadaju samozaposlene žene, samostalne umetnice itd. – prinuđene da se trudne mukotrpno bore za svoja prava, pokušavaju da dođu do medija i javnosti i skupljaju peticije ne bi li pritisle Vladu Republike Srbije da menja izuzetno diskriminatorni Zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom po kome nemaju pravo na porodiljsko odsustvo.

Za poboljšanje položaja žena na tržištu rada je neophodno menjati Zakon o radu, ukinuti prakse sklapanja nestandardnih ugovora koji poslodavcima ostavljaju odrešene ruke za suštinsku eksploataciju radnica, ali i promena pratećih zakona koji bliže uređuju radne odnose.

U aprilu kažemo ZA dostojanstvene radne uslove i ekonomsku politiku u javnom interesu!
Za radna prava žena!


FOTO: Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka i socijalna pitanja

You May Also Like

Simović: Borba za bolju opštinu i bolji život ne može da se vodi u saradnji sa SNS om

Baković Jadžić: Svima je u Srbiji jasno da je SPS bio i ostao lažna levica

Direktor Zemunske gimnazije izabrao naslednicu u ime svih nas. STOP partijskom zapošljavanju!

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *