Politička platforma Solidarnost je i zvanično postala deo European Left

Politička platforma Solidarnost je i zvanično postala deo Evropske levice!

Solidarnost je prisustvovala 7. kongresu Evropske levice na kojem je potpisala sporazum o partnerstvu sa ovom evropskom političkom porodicom koja okuplja leve partije. Tom prilikom delegatima kongresa ispred Solidarnosti obratio se Vladimir Simović, a njegov govor prenosimo u nastavku:

„Dragi prijatelji, pre svega hvala vam na prilici da postanemo deo najprogresivnije političke porodice u Evropi.

Politička platforma Solidarnost raste kao deo talasa nove balkanske levice koji se pojavio u prethodne dve decenije kroz različite društvene borbe. Dolazimo iz socijalnih pokreta koji su se borili za javno dobro, radnička prava, prava žena, protiv privatizacije… Naše vrednosti su sloboda, jednakost, internacionalizam i, naravno, solidarnost. Naš cilj je ostvarivanje društva socijalne pravde, ekološke održivosti, društva u kojem su sva ljudska prava poštovana. Naš cilj je društvo demokratskog socijalizma.

Graditi socijalističku alternativu od nule nije bilo lako. Ali danas smo u institucijama. Kao deo zeleno-leve koalicije Moramo ostvarili smo značajan izborni rezultat ušavši u Skupštinu grada Beograda, dok je koalicija na nacionalnom nivou dobila podršku 4,8% glasova.

To što je Evropska levica prepoznala naš rada može nas samo ojačati. Istovremeno, učinićemo sve što možemo kako bismo i mi ojačali Evropsku levicu.

Nalazimo se u specifičnom istorijskom trenutku. Narastajuća inflacija ugrožava najsiromašnije. U toku je i kriza stanovanja. Fašizam je u usponu širom Evrope. Iznad svega, u toku je rat koji besni u Ukrajini.

Smatramo da su upravo u ovom trenutku Balkan i Srbija važna karika, možemo reći i karika koja nedostaje ako želimo da izgradimo drugačiju Evropu. Ukoliko hoćemo Evropu socijalne pravde, Evropu mira, ne možemo se zaključavati u nacionalne okvire ili iza bedema Evropske unije.

Zajedno smo jači.

Još jednom, hvala vam na ukazanom poverenju.

Sloboda, jednakost, solidarnost!“

Politička platforma Solidarnost je postala deo European Left

 

You May Also Like

Da li je Šapić kupio jedanaest televizora za svoj kabinet novcem građana Beograda?

Samo ludaci i kriminalci mogu da prodaju Genex

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.