Politička platforma Solidarnost je i zvanično postala deo European Left

Politička platforma Solidarnost je i zvanično postala deo Evropske levice!

Solidarnost je prisustvovala 7. kongresu Evropske levice na kojem je potpisala sporazum o partnerstvu sa ovom evropskom političkom porodicom koja okuplja leve partije. Tom prilikom delegatima kongresa ispred Solidarnosti obratio se Vladimir Simović, a njegov govor prenosimo u nastavku:

„Dragi prijatelji, pre svega hvala vam na prilici da postanemo deo najprogresivnije političke porodice u Evropi.

Politička platforma Solidarnost raste kao deo talasa nove balkanske levice koji se pojavio u prethodne dve decenije kroz različite društvene borbe. Dolazimo iz socijalnih pokreta koji su se borili za javno dobro, radnička prava, prava žena, protiv privatizacije… Naše vrednosti su sloboda, jednakost, internacionalizam i, naravno, solidarnost. Naš cilj je ostvarivanje društva socijalne pravde, ekološke održivosti, društva u kojem su sva ljudska prava poštovana. Naš cilj je društvo demokratskog socijalizma.

Graditi socijalističku alternativu od nule nije bilo lako. Ali danas smo u institucijama. Kao deo zeleno-leve koalicije Moramo ostvarili smo značajan izborni rezultat ušavši u Skupštinu grada Beograda, dok je koalicija na nacionalnom nivou dobila podršku 4,8% glasova.

To što je Evropska levica prepoznala naš rada može nas samo ojačati. Istovremeno, učinićemo sve što možemo kako bismo i mi ojačali Evropsku levicu.

Nalazimo se u specifičnom istorijskom trenutku. Narastajuća inflacija ugrožava najsiromašnije. U toku je i kriza stanovanja. Fašizam je u usponu širom Evrope. Iznad svega, u toku je rat koji besni u Ukrajini.

Smatramo da su upravo u ovom trenutku Balkan i Srbija važna karika, možemo reći i karika koja nedostaje ako želimo da izgradimo drugačiju Evropu. Ukoliko hoćemo Evropu socijalne pravde, Evropu mira, ne možemo se zaključavati u nacionalne okvire ili iza bedema Evropske unije.

Zajedno smo jači.

Još jednom, hvala vam na ukazanom poverenju.

Sloboda, jednakost, solidarnost!“

Politička platforma Solidarnost je postala deo European Left

 

You May Also Like

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *