Lojpur: U momentu kada se dešava genocid u Gazi, nemoguće je biti uzdržan

Politička platforma Solidranost izražava svoje najdublje neslaganje sa zvaničnom politikom Republike Srbije, koja je na glasanju u Ujedinjenim nacijama u petak bila uzdržana. U trenutku kada se u Gazi dešava bombardovanje civilnih objekata od strane izraelskih vojnih snaga, kada se civilne žrtve iz dana u dan povećavaju, kada se civilima ukidaju voda, struja, životne namirnice, a sve to sprovodi kroz zvaničnu politiku Izraela, moramo da se zapitamo kako je moguće da zvanične vlasti budu uzdržane.

Životi palestinskih civila u periodu od 7. oktobra ugroženi su direktnom ofanzivom izraelskih snaga. Odnos Izraela spram palestinskih teritorija, decenijama je obeležen politikama kolonijalizma i segregacije – Palestinskom narodu je decenijama otimana zemlja, ograničavano im je kretanje, a svaki oblik protesta surovo je neutralisan“, kaže Melanija Lojpur portparolka Solidarnosti.

Zvničnici Izraela dehumanizujućim narativom opravdavaju dejstva kako u Gazi tako i u Zapadnoj obali, dok naša zemlja na sve to ostaje uzdržana.

Odgovornost Srbije u ovom trenutku je velika. Biti uzdržan pored svih slika koje nam dolaze iz tog regiona, stavlja nas na istu stranu sa onima koji su glasali protiv kada je reč o UN rezoluciji koja poziva na humanitarno primirje“, rekla je Lojpur

Solidarnost smatra da su predstavnici vlasti dužni da građanima Srbije daju odgovore na neka pitanja. Čije intrese predstavljaju kada ostaju uzdržani u Skupštini UN-a? Kojoj zemlji se naša diplomatija dodvorava ovakvim glasanjem i sa kojim ciljem? Da li ovakvo glasanje služi interesima održanja na vlasti SNS-a ili se ikako razmišlja o životima civila na palestinskim teritorijama?

Predsednik Srbije je u UN-u u septembru mesecu imao drugačiji stav spram statusa Palestine, odnosno položaja Palestinskog naroda. Nakon događaja od 7. oktobra, naša spoljna politika se podređuje silama Zapada, sve u cilju očuvanja vlasti. 120 zemalja glasalo je za „humanitarno primirje“ dok smo mi ostali uzdržani. U momentu kada se dešava genocid u Gazi, nemoguće je biti uzdržan. Licemerje naše spoljne politike, poklapa se sa oportunizmom unutrašnje politike, koju vodi vladajuća partija“, zaključila je Lojpur.

Melanija Lojpur Photo: Katarina Drajic

You May Also Like

Baković Jadžić: Svima je u Srbiji jasno da je SPS bio i ostao lažna levica

Direktor Zemunske gimnazije izabrao naslednicu u ime svih nas. STOP partijskom zapošljavanju!

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *