Moramo da obezbedimo platu za život

Moramo da obezbedimo platu za život

Politička platforma Solidarnost i koalicija Moramo, održale su konferenciju za medije ispred Vlade Srbije na kojoj su pokazali da od minimalne plate ne može da se živi i zahtevale uvođenje plate za život kao merilo standarda.

„Moramo ući u proces transformacije društva u smeru ukidanja ekonomske nepravde i uspostavljanja socijalne i ekološke pravde u Srbiji“, istakao je Miloš Baković Jadžić, portparol političke platforme Solidarnost i kandidat za odbornika Skupštine Grada Beograda, na konferenciji za medije „Plata za život“ održanoj ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu.
Predstavnici koalicije Moramo su podsetili javnost na to da je minimalna plata u Srbiji 35.000 dinara ukazavši da ovaj iznos nije dovoljan za pristojan život, jer sa takvim prihodima tročlana porodica dnevno sebi može da priušti svega 530 dinara za osnovne životne namirnice. Aktuelna kriza i inflacija su dodatno obesmislile iznos minimalca koji u Srbiji prima oko 350.000 ljudi, upozoravaju iz koalicije Moramo.

Moramo da obezbedimo platu za život za pristojan život ljudi

Na istom mestu smo pre šest meseci podržali sindikate koji su se „cenjkali sa poslodavcima o tome da li će minimalna plata biti u rangu potpune bede ili relativne bede“, podsetio je javnost Miloš Baković Jadžić. Tada je, kako je rekao, Solidarnost podržala zahtev sindikata da minimalac bude bliži iznosu minimalne potrošačke korpe od 40.000 dinara, sa tendencijom rasta ka iznosu prosečne potrošačke korpe, koji iznosi oko 70.000 dinara.

Solidarnost je tada predstavila i koncept plate za život, kojom bi mogla da se obezbedi adekvatna količina zdrave hrane, pokriju troškovi stanovanja, lečenja i obrazovanja i druge potrebe stanivništva, a koja bi danas iznosila oko 100.000 dinara.

„Kažu nam da je iznos od 100.000 nerealna stvar. Mi pitamo da li je realno da se u Srbiji novac iz budžeta neprekidno izdvaja stranim kompanijama za donacije i subvencije, da li je realno da se jedan PKB prodaje u bescenje, da li je realno da se Željku Mitroviću opraštaju poreska dugovanja, a da zbog minimalnih dugovanja za komunalije ljudi ostaju bez jedinog krova nad glavom usled terora privatnih izvršitelja koji je dozvolila ova država“, izjavio je Baković Jadžić.

On je poručio da su članovi koalicije Moramo uvereni da novca ima, ali da ga je potrebno pravednije raspodeliti i da je koncept plate za život, uz sigurno zaposlenje i kraće radno vreme, jedan od temelja transformacije koju nameravaju da započnu nakon aprilskih izbora.
Biljana Đorđević, kandidatkinja za poslanicu Narodne skupštine i predstavnica Ne davimo Beograd je povezala pitanje plate za život sa drugim temama kojima se koalicija Moramo posvetila tokom predizborne kampanje, uključujući zaštitu životne sredine, borbi protiv zagađenja i energetskog siromaštva.

Moramo da obezbedimo platu za život za pristojan život ljudi

Ona je kritikovala to što se u javnosti za zagađenje često optužuju individualni zagađivači, odnosno siromašni koji se iz nužde greju spaljujući sekundarne sirovine, dok se istovremeno industrijskim zagađivačima gleda kroz prste, ne ulaže dovoljno u energetsku tranziciju a ne čini dovoljno za to da se siromašni ne budu primorani da nastave po okolinu štetne prakse. Đorđević se osvrnula i na mala ulaganja u školstvo i zdravstvo, koja smanjuju kvalitet zdravstvene zaštite i obrazovanja, a podižu troškove građana i porodica.
„Plata za život je temelj našeg, ali bi morala da bude i temelj programa svakog političkog aktera koji želi da ima dostojanstva da izgovori reč socijalna pravda u ovoj zemlji“, zaključila je Đorđević.

„U Srbiji je ekonomija usmerena ka profitu, ka kapitali i kapitalistima, tako da se njima olakša život i što veće zgrtanje novca, a radnici, građani ove zemlje, su tu samo obespravljeni robovi koji nemaju drugog smisla u životu osim da rade za takve poslodavce. To moramo da shvatimo da bismo fokus ekonomije stavili na čoveka i građanina. Tada neće biti nemoguće da postoji plata za život koja nam danas deluje kao naučna fantastika, jer ako pitate kapitalistu da li je to normalno on će reći da nije“, prokomentarisala je kandidatkinja za predsednicu Srbije koalicije Moramo i članica Skupštine slobodne Srbije, Biljana Stojković.
Stojković je zaključila da je dužnost države da obezbedi građanima život dostojan svakog čoveka, posebno se osvrćući na probleme poljoprivrednika, žena i umetnika.
„Nova ekonomska i socijalna politika jeste temelj na kom mora da se gradi novo društvo“, zaključila je Stojković.

Pred zgradu predstavnici koalicije Moramo su ostavili korpu sa hlebom, jogurtom, lukom, majonezom i dve paštete – namirnicama koje sa minimacem mogu da se obezbede za prehranu jedne tročlane porodice dnevno.
Moramo da obezbedimo platu za život za pristojan život ljudi

You May Also Like

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *