Solidarnost

Međunarodni dan ljudske solidarnosti

Svakog 20. decembra obeležavamo Međunarodni dan ljudske solidarnosti.

Na solidarnosti insistiramo svakodnevno i smatramo da je u pitanju fundamentalna vrednost bez koje nije moguć razvoj čovečanstva. Ujedinjene nacije su ustanovile 20. decembar kao dan kada poseban naglasak stavljamo na udruženu borbu protiv siromaštva, a za održivi razvoj.

Decenijama unazad različiti političari, ekonomisti i drugi “eksperti” ubeđivali su nas da u osnovi progresa stoji međusobno takmičenje, tržišna logika i ugođavanje interesima privatnih kompanija. Sada vidimo da su nas ovi principi doveli u ćorsokak socijalne i ekološke krize. Ubeđivali su nas i da smo sami krivi za to što smo siromašni, nezaposleni, bez krova nad glavom, što nemamo pristup kvalitetnom obrazovanju ili zdravstvu. Sve posledice kapitalizma stavljene su na leđa obespravljenih ljudi, dok su javne institucije, koje su služile kao potpora društvu, privatizovane i temeljno urušavane.

Solidarnost je izrazito važna danas kada se suočavamo sa drastičnim rastom nejednakosti, masovnim osiromašenjem, potpunim urušavanjem prava radnika i radnica, zagađenjem i uzurpacijom naših resursa od strane korporacija. Samo udruženi, solidarni, možemo se izboriti sa socijalnom katastrofom koja je naše društvo pogodila u prethodne tri decenije.

Zato vas pozivamo da nam se priključite u ovoj borbi i pomognete nam da izgradimo bolji svet za sve. Proleće se bliži!Međunarodni dan solidarnosti

You May Also Like

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *