STOP privatizaciji EPS-a

Lojpur : Vlast želi preko zoom-a da dođe do privatizacije javnih preduzeća

Ministarstvo privrede, besramno, želi da sprovede javne kosultacije o Predlogu zakona o upravljanju preduzećima u vlasništvu Republike Srbije putem ZOOM-a! Politička platforma Solidarnost smatra da na ovaj način vlast pokušava da iz diskusije isključi veliki broj građana koji su podneli svoje primedbe za predlog zakona i prijavili se za učešće u raspravi tokom javnih konsultacija.

Predlog zakona o upravljanju preduzećima u vlasništvu Republike Srbije koji je Ana Brnabić povukla iz skupštinske procedure nakon kampanje koju je pokrenula Solidarnost i uz veliki pritisak javnosi opet je na dnevnom redu. Ovog puta Ministarstvo privrede kao predlagač pokušava da fingira uključivanje javnosti i stručnjaka u donošenje odluke o predlogu Zakona pa su organizovane javne konsultacije. Međutim, osim što je pravljenje online konsultacija zapravo skrivanje javnosti a ne njeno uključivanje ovaj pokušaj razgovora je i zakasneo pošto je Vlada već usvojila predlog zakona.

„Skandalozno je da se ovako značajan zakon donosi na silu preko leta i to nakon tragedija koje su nas zadesile. Još je gore to što vlast pokušava da fingira konsultacije sa građanima pa ih poziva da se prijave a zatim videvši koliko ima tih primedbi oni suštinski zatvaraju prostor i povlače se u zečiju rupu interneta“, rekla je Melanija Lojpur, portparolka Solidarnosti.

„Oni bi preko zoom-a do privatizacije, ali mi to nećemo dozvoliti. Neće dozvoliti da naše parkove, infrastrukturu, komunalna preduzeća i usluge privatizuju. To sve pripada svim građanima i njima mora da služi a ne samo za bogaćenje pojedinaca“, dodala je Lojpur.

Solidarnost i stranka Zajedno su podneli svoje primedbe i pozvali građane i građanke da se uključe u ovaj proces i svakako nećemo propustiti i ovu priliku da predstavnicima vlasti i javnosti jasno kažemo šta mislimo o ovom zakonskom predlogu.

Ovaj zakon predstavlja opasan presedan za naš javni interes. Zakon predviđa promenu pravne forme javnih preduzeća u D.O.O. i A.D., čime se otvara mogućnost lakše prodaje, odnosno privatizacije državne imovine.

Na ovaj način bi se i smanjila mogućnost javne kontrole nad radom rukovodstva javnih preduzeća a time i mogućnost da javnost kontroliše javne budžete i tokove novca. Potencijalna privatizacija bi dovela do poskupljenja usluga i smanjivanje njihove dostupnosti građanima iako su oni zaslužni za izgradnju tih preduzeća.

Melanija Lojpur (Photo Lara Končar)

 

You May Also Like

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Melanija Lojpur (Photo Lara Končar)

Politička platforma Solidarnost – Svi zaposleni u tužilaštvu imaju moralnu obavezu da podnesu ostavke i odbiju da učestvuju u zataškavanju zločina

Melanija Lojpur

Lojpur: Policija sa ljudima kao što je Cmolić gubi kredibilitet

STOP izmeštanju posmrtnih ostataka Josipa Broza Tita!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *