Fašisti nisu “Nevine žrtve” - Moramo stati na put istorijskom revizionizmu

Fašisti nisu “Nevine žrtve” – Moramo stati na put istorijskom revizionizmu

Prekrajanje istorije i pretvaranje zločinaca u žrtve ne sme da prođe! Podržimo protest protiv podizanja spomenika „Nevinim žrtvama 1944/45“ u Novom Sadu na koji poziva Antifašistički front 23. oktobar. Protest će biti održam u ponedeljak 11.7.2022. godine na livadi u ulici 1300 kaplara (pored „Lidla“) sa početkom u 18h.

Ponavljamo da spomenik koji vlasti grade u Novom Sadu pod „nevine žrtve“ navodi, između ostalih, i okupacionog gradonačelnika Novog Sada, odgovornog za ratne zločine počinjene u gradu tokom okupacije, Mikloša Nađa; Đulu Kramera, člana Gornjeg doma mađarskog parlamenta i jednog od članova legitimacionog Odbora za vreme racije u Novom Sadu 1942. godine; Đulu Zomborija, upravnika okupacione policijske kapetanije u Novom Sadu koji je učestvovao u pripremi i sprovođenju novosadske racije; potpukovnika žandarmerije, komandanta žandarmerijskih odreda koji su učestvovali u raciji 1942. godine Gezu Batorija; Milana L. Popovića, zloglasnog kolaboracionistu i „predstavnika“ bačkih Srba u mađarskom parlamentu za vreme okupacije; Jožefa Heđija, pripadnika organa Kontrašpijunaže koji je zlostavljao žrtve tokom racije 1942. godine…

Ovaj spomenik predstavja sramotu Srbije, podsmevanje žrtvama novosadske racije, u kojoj je 1942. godine ubijeno oko 2000 ljudi, najviše Jevreja, Srba i Roma, i uvredu svih koji su stradali za vreme Narodnooslobodilačke borbe. Umesto da osudi masakar nevinog civilnog stanovništva, Srbija izrađuje spomenik ljudima koji su učestvovali u istom!

Ruganje žrtvama fašizma i diskreditovanje NOB-a postaje sve učestalije, što je posledica opšte fašizacije društava na ovim prostorima. Kad ratni huškači vladaju, antiratni glasovi neizbežno bivaju ućutkani. Mi nećemo da ćutimo! Politička platforma Solidarnost podiže jasan glas protiv svakog rata i svake agresije i oštro osuđujemo revizionističke napore ove vlasti da izbriše i izmeni sećanje na našu hrabru antifašističku prošlost. Stoga vas još jednom pozivamo da podržite ovaj protest i borbu za istinu i pravdu!

Fašisti nisu “Nevine žrtve” - Moramo stati na put istorijskom revizionizmu

You May Also Like

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *