Aleksandra Lakić

Aleksandra Lakić: Rast BDP ne znači manje nejednakosti

Ministar finansija Siniša Mali, je predstavljajući predlog državnog budžeta za 2022. godinu, juče za RTS izjavio da je budžet projektovan sa planiranim rastom BDP-a od 4,5%.

„Budžet za 2022. je upravo usmeren ka tome da nastavimo da rastemo. Nama je projektovana stopa rasta 4,5 odsto, dakle na ovih sedam odsto koje očekujemo do kraja ove godine, ogroman skok i ogroman rast napred“, rekao je Mali za RTS.

Komentarišući ove izjave ministra finansija, portparolka Političke platforme „Solidarnost“ Aleksandra Lakić je rekla da: „Rast BDP ne znači manje nejednakosti i ne govori nam ništa o kvalitetu života u našem društvu“.

Ona je dodala da „prihodi manjine ekstremno bogatih i dalje rastu mnogo većom brzinom nego prihodi većine“, kao i da je taj višak, „koji se nažalost neće ulagati u opštu korist društva već će ići u malobrojne privatne džepove, nastao forsiranjem ekonomskog rasta na štetu javnog zdravlja“.

„Zato su nam potrebne politike koje će javni interes staviti ispred profitnog – politike koje neće tako lako pustiti ljude da umiru od virusa ili nemogućnosti preopterećenog sistema zdravstva da im pomogne, politike koje će omogućiti pravičnu raspodelu bogatstva“, rekla je Lakić.

Takođe, Lakić smatra da „ovom društvu ne treba fiktivni ekonomski rast koji većina stanovništva ne oseća“.

„Ono što nam hitno treba su mere koje će sprečiti da veliki broj ljudi umire jer ne mogu da dođu do svojih lekara, potrebne su nam jače socijalne usluge i dostojanstvene zarade“, zaključuje Lakić.

You May Also Like

Podrška Ansamblu Beogradske filharmonije

Stojanović: Niški radnici nisu ni roba ni sredstvo za ostvarivanje profita, već su nosioci radnih prava

Srbija – radni logor

Gde je kulturni centar u Zemunu?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *