Aleksandra Lakić

Aleksandra Lakić: Rast BDP ne znači manje nejednakosti

Ministar finansija Siniša Mali, je predstavljajući predlog državnog budžeta za 2022. godinu, juče za RTS izjavio da je budžet projektovan sa planiranim rastom BDP-a od 4,5%.

„Budžet za 2022. je upravo usmeren ka tome da nastavimo da rastemo. Nama je projektovana stopa rasta 4,5 odsto, dakle na ovih sedam odsto koje očekujemo do kraja ove godine, ogroman skok i ogroman rast napred“, rekao je Mali za RTS.

Komentarišući ove izjave ministra finansija, portparolka Političke platforme „Solidarnost“ Aleksandra Lakić je rekla da: „Rast BDP ne znači manje nejednakosti i ne govori nam ništa o kvalitetu života u našem društvu“.

Ona je dodala da „prihodi manjine ekstremno bogatih i dalje rastu mnogo većom brzinom nego prihodi većine“, kao i da je taj višak, „koji se nažalost neće ulagati u opštu korist društva već će ići u malobrojne privatne džepove, nastao forsiranjem ekonomskog rasta na štetu javnog zdravlja“.

„Zato su nam potrebne politike koje će javni interes staviti ispred profitnog – politike koje neće tako lako pustiti ljude da umiru od virusa ili nemogućnosti preopterećenog sistema zdravstva da im pomogne, politike koje će omogućiti pravičnu raspodelu bogatstva“, rekla je Lakić.

Takođe, Lakić smatra da „ovom društvu ne treba fiktivni ekonomski rast koji većina stanovništva ne oseća“.

„Ono što nam hitno treba su mere koje će sprečiti da veliki broj ljudi umire jer ne mogu da dođu do svojih lekara, potrebne su nam jače socijalne usluge i dostojanstvene zarade“, zaključuje Lakić.

You May Also Like

Da li je Šapić kupio jedanaest televizora za svoj kabinet novcem građana Beograda?

Samo ludaci i kriminalci mogu da prodaju Genex

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.