Zajedno i Solidarnost: Nateraćemo ih da ponovo povuku zakon o privatizaciji javnih preduzeća

Zajedno i Solidarnost: Nateraćemo ih da ponovo povuku zakon o privatizaciji javnih preduzeća

Ministarstvo privrede je danas organizovalo javne konsultacije o Predlogu zakona o upravljanju preduzećima u vlasništvu Republike Srbije. U sred leta i to putem onlajn platforme vlast pokušava da fingira javnu raspravu o Zakonu koji je usled pritiska javnosti Vlada već povukla iz Skupštinske procedure. Stranka Zajedno i Politička platforma Solidarnost su organizovali akciju ispred Ministarstva privrede kako bi zaista upoznali javnost o ovom štetnom zakonskom predlogu.

„Došli smo ovde i pokušaćemo fizički da uđemo na samu javnu raspravu, videćemo kako će se to odvijati“, rekla je kopredsednica stranke Zajedno okupljenim medijima ispred Ministarstva privrede pred početak javnih konsultacija.

„Ovo je pokušaj države da legalizuje privatizaciju javnih dobara. Tu su nacionali parkovi, Srbija šume i vode dakle mi ostajemo bez prirode, i to su osnovni problemi zbog kojih smo mi ovde i to nećemo dozvoliti. Nateraćemo ih da ponovo povuku ovaj zakon jer ovako ne može da se radi, legalizovana pljačka ne dolazi u obzir“, rekla je Stojković.

Melanija Lojpur, portparolka Političke platforme Solidarnost i članica stranke Zajedno je rekla da ovo pokazuje prirodu ove vlasti koja zakone donosi tokom leta putem zoom-a čime se suštinski isključuje javnost iz onoga što se tiče svih građana.

„Vlast bi rekla da je ovaj zakon neophodan da bi se izvršila profesionalizacija javnih preduzeća. Oni su imali 10 godina na raspolaganju i više, da profesionalno rukovodstvo učini profesionalnim u javnim preduzećima i da ta preduzeća rade kako treba“, rekla je Lojpur.

Ona je dodala da je problem što se ovim zakonom otvara mogućnost dokapitalizacije preduzeća, što znači da se u trenutku kada javno preduzeće bude u minusu može pojaviti neki strani ili domaći tajkun, koji će svoj novac uvesti u legalne tokove i tako postati vlasnik onoga što je naše javno dobro.

„Javna preduzeća koja bi ovim zakonom bila pogođena su javna preduzeća koja su od vitalnog, strateškog interesa za ovu državu. Uzimaju nam naše institucije, naša dobra, naše resurse i našu budućnost“, rekla je Lojpur.

Portparol političke platforme Solidarnost i odbornik u Beogradu, Miloš Baković Jadžić je podsetio da ova vlast ima kontinuitet u ovakvom načinu donošenja važnih zakona.

„Mi smo pre 10-ak godina mesecima protestovali zajedno sa radničkim, aktivističkim, sindikalnim udruženjima protiv tadašnjeg Zakona o radu koji je duboko anti-radnički i čije posledice sada vidimo. Tada su isto na silu pokušavali i uspeli, nadam se da to ovog puta neće biti slučaj, da progujraju na 40 stepeni jedno katastrofalno rešenje jednog od najvažnijeg zakona“, rekao je Baković Jadžić.

On je rekao i da javnim preduzećima treba da upravljaju najpre domaći stručnjaci i ljudi iz samih preduzeća koji razumeju kako funkcionišu ta preduzeća.

„Videli smo primer EPS-a. Moramo demokratizovati upravljanje javnim preduzećima jer su ona naša i ne smemo da podlegnemo tom pritisku da su ona ne efikasna jer nema znanja i nema novca“, zaključio je Baković Jadžić.

Okupljeni predstavnici stranke Zajedno ispred Ministarstva privrede su se preko svojih uređaja uključili u online konsultacije i zahtevali da se prekine sa tim anti demokratskim procesom i ujedno podsetili predstavnike vlasti na štetnost rešenja koje pokušavaju da nametnu.

Zajedno i Solidarnost: Nateraćemo ih da ponovo povuku zakon o privatizaciji javnih preduzeća

You May Also Like

Baković Jadžić: Svima je u Srbiji jasno da je SPS bio i ostao lažna levica

Direktor Zemunske gimnazije izabrao naslednicu u ime svih nas. STOP partijskom zapošljavanju!

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *