Pobeda Konstrakte važna za podizanje svesti o nedostupnom zdravstvenom osiguranju

Pobeda Konstrakte važna za podizanje svesti o nedostupnom zdravstvenom osiguranju

Politička platforma Solidarnost i pokret Ne davimo Beograd, koji deluju u okviru koalicija MORAMO, čestitaju Ani Đurić Konstrakti na pobedi sa angažovanom pesmom na Beoviziji i podržava apel umetnika i umetnica, kulturnih radnika, ali i svih onih koji u ovom trenutku nemaju zdravstveno osiguranje niti pristup javnom zdravstvenom sistemu.

Umetnici i radnici u kulturi u Srbiji su, usled vladajućih politika i novih zakonskih okvira koje godinama unazad urušavaju i degradiraju njihov radni status, dovedeni u neizvestan i krajnje nesiguran društveni položaj. Iako ovo društvo itekako poštuje i ceni umetnički rad, živimo u zemlji u kojoj je većina kulturnih radnika i radnica na stalnoj ivici preživljavanja, iako vladajuća elita pokušava da stvori drugačiju, lažnu sliku da su to razmaženi, večito nezadovoljni i bogati ljudi. Zapravo, privilegovan položaj u sektoru kulture imaju tek malobrojni umetnici bliski vladajućoj partiji. Podsećamo i da je budžet za kulturu u Srbiji najmanji u Evropi!

Dok nas je vlada Ane Brnabić, očigledno neuspešno, zamajavala transformacijom kulture u kreativne industrije i uzimala kredite od evropskih banaka da bi finansirala svoje megalomanske projekte, sektor kulture je tonuo u društvenu marginalizaciju i opšte siromaštvo svojih aktera, bez obzira da li su zaposleni u javnim institucijama ili rade na nezavisnoj sceni. Koalicija MORAMO nudi odgovornu kulturnu politiku u kojoj je jedna od centralnih tačaka ona koja se bavi položajem i društvenom ulogom umetnica i umetnika i svih drugih koji rade u sektoru kulture, a nemaju sigurne radne i životne uslove.

U prvom redu ćemo otkloniti korupciju u javnom sektoru kulture i vratiti stručne, odgovorne i posvećene radnike i radnice koji su sposobni da rade za opšte i zajedničko dobro. Otpisaćemo ranije nametnuta dugovanja umetnika i regulisati radno angažovanje u kulturi tako što će se povećati osnovica osiguranja za samostalne umetnike radi obezbeđivanja njihove osnovne socijalne i materijalne sigurnosti danas i kada odu u penziju. Promenićemo zakonske okvire kako bismo omogućili svima koji rade u sektoru kulture, u javnom i nezavisnom sektoru, dostojanstvene uslove rada, pravo na redovna primanja, ograničeno radno vreme, plaćen prekovremeni rad, pravo na plaćeno porodiljsko i drugo bolovanje, na plaćeni odmor, pravo na sindikalno organizovanje, kolektivno pregovaranje, i druga osnovna prava zagarantovana radnim standardima.

Umetnice i umetnici i svi drugi kulturni radnici moraju da postanu vitalan segment ovog društva, da svojim jedinstvenim radom učestvuju u obrazovnim i drugim procesima društvene emancipacije, promovisanju solidarnosti, empatije i inkluzije, i da za svoj rad budu adekvatno plaćeni.

Koalicija MORAMO zahvaljuje Konstrakti na podizanju svesti zajednice o ovim gorućim životnim pitanjima koje tište većinu stanovništa u Srbiji. Cenimo i podržavamo svaki napor umetnika da iskoriste svoju društvenu ulogu i daju glas svima onima kojima je to u aktuelnom sistemu potpuno onemogućeno!

Pobeda Konstrakte važna za podizanje svesti o nedostupnom zdravstvenom osiguranju

You May Also Like

OSVRT NA KAMPANJU ZA LOKALNE IZBORE U NIŠU

Nikolić: U jeku izborne kampanje vlast rasprodaje zdravlje stanovnika Srbije

Solidarnost izlazi na izbore 2. juna

Štrajk glađu je potez čoveka koji gubi svaku nadu u institucije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *