Pobeda Konstrakte važna za podizanje svesti o nedostupnom zdravstvenom osiguranju

Pobeda Konstrakte važna za podizanje svesti o nedostupnom zdravstvenom osiguranju

Politička platforma Solidarnost i pokret Ne davimo Beograd, koji deluju u okviru koalicija MORAMO, čestitaju Ani Đurić Konstrakti na pobedi sa angažovanom pesmom na Beoviziji i podržava apel umetnika i umetnica, kulturnih radnika, ali i svih onih koji u ovom trenutku nemaju zdravstveno osiguranje niti pristup javnom zdravstvenom sistemu.

Umetnici i radnici u kulturi u Srbiji su, usled vladajućih politika i novih zakonskih okvira koje godinama unazad urušavaju i degradiraju njihov radni status, dovedeni u neizvestan i krajnje nesiguran društveni položaj. Iako ovo društvo itekako poštuje i ceni umetnički rad, živimo u zemlji u kojoj je većina kulturnih radnika i radnica na stalnoj ivici preživljavanja, iako vladajuća elita pokušava da stvori drugačiju, lažnu sliku da su to razmaženi, večito nezadovoljni i bogati ljudi. Zapravo, privilegovan položaj u sektoru kulture imaju tek malobrojni umetnici bliski vladajućoj partiji. Podsećamo i da je budžet za kulturu u Srbiji najmanji u Evropi!

Dok nas je vlada Ane Brnabić, očigledno neuspešno, zamajavala transformacijom kulture u kreativne industrije i uzimala kredite od evropskih banaka da bi finansirala svoje megalomanske projekte, sektor kulture je tonuo u društvenu marginalizaciju i opšte siromaštvo svojih aktera, bez obzira da li su zaposleni u javnim institucijama ili rade na nezavisnoj sceni. Koalicija MORAMO nudi odgovornu kulturnu politiku u kojoj je jedna od centralnih tačaka ona koja se bavi položajem i društvenom ulogom umetnica i umetnika i svih drugih koji rade u sektoru kulture, a nemaju sigurne radne i životne uslove.

U prvom redu ćemo otkloniti korupciju u javnom sektoru kulture i vratiti stručne, odgovorne i posvećene radnike i radnice koji su sposobni da rade za opšte i zajedničko dobro. Otpisaćemo ranije nametnuta dugovanja umetnika i regulisati radno angažovanje u kulturi tako što će se povećati osnovica osiguranja za samostalne umetnike radi obezbeđivanja njihove osnovne socijalne i materijalne sigurnosti danas i kada odu u penziju. Promenićemo zakonske okvire kako bismo omogućili svima koji rade u sektoru kulture, u javnom i nezavisnom sektoru, dostojanstvene uslove rada, pravo na redovna primanja, ograničeno radno vreme, plaćen prekovremeni rad, pravo na plaćeno porodiljsko i drugo bolovanje, na plaćeni odmor, pravo na sindikalno organizovanje, kolektivno pregovaranje, i druga osnovna prava zagarantovana radnim standardima.

Umetnice i umetnici i svi drugi kulturni radnici moraju da postanu vitalan segment ovog društva, da svojim jedinstvenim radom učestvuju u obrazovnim i drugim procesima društvene emancipacije, promovisanju solidarnosti, empatije i inkluzije, i da za svoj rad budu adekvatno plaćeni.

Koalicija MORAMO zahvaljuje Konstrakti na podizanju svesti zajednice o ovim gorućim životnim pitanjima koje tište većinu stanovništa u Srbiji. Cenimo i podržavamo svaki napor umetnika da iskoriste svoju društvenu ulogu i daju glas svima onima kojima je to u aktuelnom sistemu potpuno onemogućeno!

Pobeda Konstrakte važna za podizanje svesti o nedostupnom zdravstvenom osiguranju

You May Also Like

Da li je Šapić kupio jedanaest televizora za svoj kabinet novcem građana Beograda?

Samo ludaci i kriminalci mogu da prodaju Genex

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.