Međunarodna podrška levice koaliciji Moramo

Nekoliko dana pred izbore koji će biti održani 3. aprila koalicija Moramo i Politička platforma Solidarnost dobili su podršku od danske Crveno-zelene alijanse (Enhedslisten), nemačke partije Levica (Die Linke), Partije evropske levice (European Left) i slovenačke Levice.

Predsednik Partije evropske levice, Hajnc Birbaum (Heinz Bierbaum), u pismu podrške istakao je da na predstojećim lokalnim beogradskim, predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji, Evropska levica sa zadovoljstvom šalje podršku Političkoj platformi Solidarnost i zeleno-levoj koaliciji Moramo. „Drago nam je da vidimo da borbe za zaštitu javnih dobara od privatizacije, borbe za socijalnu i ekološku pravdu dobijaju političku zastupljenost i podršku naroda u Srbiji,“ napisao je Birbaum i dodao da je „danas više nego ikada potrebno da ojačamo one političke snage koje su spremne da zastupaju interese radnih ljudi da imaju dostojanstvene uslove rada, da žive u zdravoj životnoj sredini i u mirnim, dobrosusedskim odnosima“. Ističući značaj udruživanja pokreta, političkih inicijativa i pojedinaca u koaliciji Moramo, Birbaum zaključuje da je ono što ih povezuje sa Evropskom levicom jeste borba za Evropu zasnovanoj na socijalnoj pravdi, socio-ekološkoj transformaciji, demokratskim pravima i miru.

U svojoj video poruci Jorg Šindler (Jörg Schindler), generalni sekretar nemačke partije Levica, rekao je da sa velikim zadovoljstvom prati kampanju koalicije Moramo. „Vaša borba za socijalnu pravdu, životnu sredinu i demokratsku participaciju je inspirativna za levicu – kako na Balkanu, tako i šire,“ izjavio je Šindler.

Gorm Gunarsen (Gorm Gunnarsen), odbornik u Kopenhagenu Crveno-zelene alijanse, trenutno najjače partije u parlamentu glavnog grada Danske, rekao je da solidarno podržavamo borbu Moramo u ime prirode i za socijalnu pravdu. „Želimo vam da ostvarite dobar rezultat na predstojećim izborima kako biste osigurali da svako ima pristup resursima vaših gradova,“ rekao je Gunarsen.

Ranije je podrška koaliciji Moramo stigla i od slovenačkog poslanika Luke Meseca iz Levice. „Znamo da borba za prava građana, za demokratiju, za prava radnika, za solidarnost, za javna dobra, nije samo vaša borba – to je naša zajednička borba,“ istakao je Mesec.

You May Also Like

Da li je Šapić kupio jedanaest televizora za svoj kabinet novcem građana Beograda?

Samo ludaci i kriminalci mogu da prodaju Genex

Ministarka Danica Grujičić je na televizijskom gostovanju ukorila nezaposlene lekare navodeći da neće da idu da rade u manja mesta, jer tamo nema „Mame i tate“ ali hoće u Kanadu. Ministarka zaboravlja da je za posledice stanja u zdravstvu i nedovoljan broj lekara nisu odgovorni nezaposleni lekari već Vlada i konkretno ona jer sedi na čelu resornog ministarstva, a ne lekari koji odbijaju da rade u potkapacitiranim bolnicama i domovima zdravlja u kojima nema osnovne opreme za rad, često nema pokrivenosti hitne pomoći, da rade za nedovoljne plate sa ugovorima na određeno koji im ne garantuju osnovna radna prava. Ministarka takođe zaboravlja da sve više lekara odlazi iz zemlje zbog elementarne egzistencije i da sve više klinika u Srbiji ostaje bez medicinskog kadra, dok se domovi zdravlja zatvaraju, što takođe predstavlja posledicu loših zdravstvenih politika političke garniture čiji je deo. Zdravstveni sistem mora biti organizovan tako da bez izuzetka obezbedi zadovoljavajući kvalitet zdravstvene zaštite koja je dostupna svima. To je moguće samo sa dovoljnim ulaganjima za održavanje i unapređenje javnog zdravstva, ali i obezbeđivanje što boljih radnih uslova za medicinske radnike i radnice.

Ministarko Grujičić, nisu lekari krivi za katastrofalnu situaciju u zdravstvu

Solidarnost!

Podrška Oliveri Marjanović u odbrani najosnovnijih zakonskih i civilizacijskih normi u našem društvu

Miloš Baković Jadžić-kandidat Solidarnosti na beogradskim predizborima

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.